Geplaatst op Geef een reactie

Welk materiaal heb ik nodig voor grondwerk of Natural Horsemanship?

Er zijn letterlijk duizenden soorten materialen op de markt voor grondwerk met paarden en de meeste eigenaars hebben voor ettelijke euro’s aan materiaal in hun zadelkasten steken terwijl je eigenlijk voor Horsemanship maar 3 dingen nodig hebt om te beginnen!
Ja 3 dingen, niets meer, al de rest heb je helemaal niet nodig, geen longeertouw of zweep, geen bijzetteugels, geen bitten, geen speciale longeer halsters of riemen…

Zorg ervoor dat je het juiste materiaal gebruikt, zo kan je fijner en beter communiceren met jouw paard. Hieronder kom je erachter welke materialen je best gebruikt, waarom en hoe je het gebruikt.
Heb je het materiaal nog niet? Je kan het gemakkelijk bestellen via deze link en thuis laten leveren.

Touwhalstertouwhalster

Een touwhalster is ideaal om jouw paard te leren zacht en licht te reageren omdat het motiveert te wijken voor druk bij het verhogen van druk.
Een gewoon stalhalster is veel te comfortabel en zet jouw paard eigenlijk aan om tegen druk te gaan duwen of hangen.

Test het zelf maar eens uit:

Doe een gewoon stalhalster rond je arm, hou je arm gestrekt en doe je best om hem gestrekt te houden.
Probeer dan je eigen arm naar beneden te trekken eerst zacht en dan harder en harder.
Doe nu hetzelfde met een touwhalster (of indien je het nog niet hebt een dun touw).
Welke van de twee gaf je meer zin om je arm naar beneden te doen?

Als je niet weet hoe je een touwhalster aan moet doen, want dat is helemaal niet eenvoudig als je dit voor het eerst doet, bekijk dan eerst het volgende filmpje:
http://www.youtube.com/watch?v=ByJS9LqoXwc

Leidtouw of Leadropeleadrope_12ft_best_wit_twistlock_parelli-228x228

Een leidtouw hoort lang genoeg te zijn (3.6m of 12 voet) zodat jouw paard ruimte heeft en wat afstand kan nemen indien hij dit nodig heeft.
Bij een standaard halstertouw zal je snel aan het einde van het touw geraken waardoor je de beweegruimte van jouw paard gaat beperken en hem een claustrofobisch gevoel kan geven.
Ook voor een dominanter paard wil je genoeg touw hebben zodat je hem van je weg kan houden (en vooral van je tenen) en zo respect krijgt van hem.
Een NH touw heeft ook een leren uiteinde waarmee je jouw paard wat extra kan motiveren om te bewegen indien hij niet graag beweegt.

Zorg ervoor dat je het touw nooit kort aan de halster, of er dichtbij, vasthoudt en hou ook nooit jouw hand dicht geklemd terwijl jouw paard rustig naast je stapt.
Jouw hand hoort open te zijn en indien jouw paard wegloopt of wat afstand neemt, sluit dan geleidelijk aan jouw hand en niet meteen.
Een mens zijn natuurlijke instinctieve reactie is om snel zijn hand te sluiten en traag te openen.
Jij moet nu net het omgekeerde gaan leren nl. jouw hand traag sluiten en snel openen.
Zo krijg je niet enkel respect van jouw paard, zo zal hij als hij bang is beter reageren en minder panikeren.

Oefen dit met een vriend/vriendin:

Hou het touw vast aan 1 uiteinde en vraag jouw vriend/vriendin om het touw aan het andere eind vast te houden en heel plots en snel weg te lopen.
De eerste keer sluit je meteen jouw handen, wat je normaal zou doen uit angst dat jouw paard zal weglopen.
De tweede keer sluit je gelijkelijk aan jouw handen en op het einde doe je ze pas helemaal dicht.
Vraag nu feedback aan jouw vriend/vriendin. Hoe voelde het anders aan en welke van de twee voelde beter en gaf meer zin op te stoppen?

De NH stok of Carrot Stick en stringministick_kinderstick_rijstick_wit_oranje_zwart_bruin-600x600

De NH of Carrot Stick is in tegenstelling tot waar het op lijkt helemaal geen zweep!
Het grote verschil is dat de stick niet buigbaar is en niet gebruikt wordt om te slaan maar als verlengde van ons lichaam.
Paarden zijn nl. Lange dieren, ze hebben een lang lichaam, wij hebben een kort maar hoog lichaam. Paarden onder elkaar gebruiken die lengte om elkaar te bewegen, bv met hun tanden in de billen van een ander paard bijten of met hun nek zwaaien en hiermee een ander paard wegjagen.
Paarden weten dan ook heel goed dat wij een kort lichaam hebben en ze lachen hier een beetje mee omdat wij nooit snel genoeg kunnen zijn om overal tegelijk aanwezig te zijn (en vooraan en achteraan bv.).
Wij gaan met onze stick en de string die eraan vasthangt eigenlijk doen alsof we een paard zijn. Veel paarden zijn dan ook verbaasd wanneer ze  opmerken dat wij ook tot achteraan hun lichaam geraken ineens.
Het nadeel is dat de stick en de string wel enige vaardigheid vereisen voordat je aan de slag gaat met jouw paard, anders kan je situatie krijgen waarin jouw paard lelijk schrikt van de stick en string.

Oefen daarom eerst het volgende:

Het beste is om een horizontale paal te vinden waar je met jouw string rond kan zwaaien. Vind je dit niet, zoek dan een alternatief zoals een liggende ton, een zadel op een stoel, etc… De bedoeling is dat je met het touw over het voorwerp zwaait en dit heel zacht en zonder petsen als het ware het voorwerp aait (of knuffelt). Elke keer je een *pets* hoort moet je opnieuw beginnen, totdat je een manier gevonden hebt zonder dat het leren uiteinde *petst*. Want hierna zal je hetzelfde bij jouw paard doen en je wil niet dat dit bij jouw paard gebeurt…

Oefen dit zowel met jouw linkerhand, als met jouw rechterhand.

Eenmaal dit goed lukt ga je eerst uittesten bij familie of vrienden. Laat het touw rond hun benen of lichaam gaan en vraag hen of ze ergens pijn hadden. Oefen dit totdat je zeker bent dat je dit keer op keer kan doen zonder petsen.

Wij bestellen al ons materiaal bij Equiplay omdat na lang zoeken zij de enige waren waar het materiaal kwalitatief is en de prijs goed lag.

Veel succes alvast met het materiaal uitproberen, en laat mij zeker weten hoe het gegaan is, indien je vragen hebt of ergens iets niet goed begrijpt!
Dit kan je doen op de Facebook pagina!

facebook-seo-google

Doe mee met het GRATIS 7 stappenplan naar Paardrijden zonder Angst

Leer hoe jij en jouw paard beter kunnen omgaan met emoties zodat deze jullie relatie niet langer in de weg staat!

privacy Jouw informatie is 100% veilig bij ons en wij spammen niet.

Laat hier van jou horen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.