Geplaatst op Geef een reactie

Oorschuw paard dag 4

Vandaag is het watjes dag!
Want nu Dimmalim haar oren al laat aanraken en masseren, zowel vanbuiten als vanbinnen, is het tijd om de lat nogmaals wat hoger te leggen.
En aangezien ze het ergst is wanneer haar oren moeten verzorgd worden, gaan we vandaag aan de slag met watjes als simulatie om haar oren te verzorgen.

Ik ben begonnen met een droog watje. Nu ik vind het heel belangrijk om niets stiekems te doen en om zeker niet meteen naar haar oor toe te gaan zonder dat ze weet wat er gaande is. Dus eerst liet ik haar kennis maken met het watje. Haar eerste reactie was achteruit gaan, dus ging ik met het watje weg van haar, en elke keer ze naar het watje toe kwam om te snuffelen, ging ik nog wat achteruit.
Een uitstekende manier om een paard nieuwsgierig te maken en het lukte heel goed.

Al snel was ze het watje aan het besnuffelen en bestuderen en ze bleef er heel rustig onder.

Dan ging ik met het watje over haar neus, en haar hoofd, alle plekken waar ze geen last van had, en stilletjes aan, maar wel al masserend (dus zeker niet lichtjes) ging ik richting haar oor, en al snel zat ik met het watje in haar oor.
Ze genoot er weer van. Beide oren, check, geen probleem.

Next step: het watje nat maken.
Ik had een fles water staan en terwijl ik het watje nat maakte, ging ze al achteruit, heel ongerust.
Nu moet ik er ook bij vertellen dat Dimmalim ooit op de wei door ijs is gezakt en ze met brandweer uit het ijs moest gehaald worden, dit was een heel traumatische ervaring voor haar en volgens de eigenaar had ze het zelfs al opgegeven op een bepaald moment, waarbij ze haar hoofd neerlegde, klaar om te sterven. Maar ze heeft het gelukkig gehaald omdat ze er op tijd bij waren.

Dit verhaal in mijn achterhoofd houdend ben ik zeker dat water, of nattigheid in dit probleem heel erg aanwezig is. Ik vermoed dat ze tijdens dit ongeluk water in haar oren kreeg en dat elke keer nu iemand iets nats in haar oor probeert te krijgen, ze terugdenkt aan het incident. En dat bleek toen ik het natte watje gebruikte.

Deze keer ging ze weer de lucht in, ze veranderde terug in de Dimmalim van de eerste dag en het was heel erg duidelijk dat dit de rode draad is die we moeten doorbreken.

Nu op het einde van de sessie slaagde ik er wel in om met het watje in haar oor te komen, een paar seconden, en ze bleef er relatief rustig onder. Zeker niet op haar gemak maar ten minste niet al steigerend of zonder hevig haar hoofd weg te trekken.

Daar is dus werk aan de winkel, en morgen doen we gewoon verder….

Bekijk hier de video:

Laat hier van jou horen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.