Geplaatst op Geef een reactie

Groen op groen is… bont en blauw?

Regelmatig krijg ik de vraag of het kan, een groene ruiter en een groen paard?
Kan een onervaren ruiter (of Horseman) samen met een onervaren, jong paard, een succes verhaal worden?

Wel ik vind het een heel interessante vraag omdat deze vraag 2 zijden heeft.

Nl. de zijde waar een onervaren mens ook nog niet doordrenkt is van gewoontes die het paard nerveus en bang of net opstandig kunnen maken.
Je bent dus meer “puur” in jouw zijn, jouw paard zal dit ook aanvoelen en meer vertrouwen hebben. Al naar gelang het karakter van het paard (en de mens), zal het gemakkelijker in omgang zijn bij iemand die op zijn gevoel afgaat dan bij iemand die bepaalde handelingen heeft geleerd en hier niet van wil afwijken, ook niet wanneer het niet werkt.

Maar dan heb je ook de keerzijde, nl. dat je als onervaren ruiter nog veel fouten maakt tijdens het leerproces en hoewel dit misschien niet meteen zichtbaar zal zijn, kan je hiermee op termijn wel wat schade aanrichten bij jouw jonge paard.
En dan heb ik het over zowel lichamelijke als mentale schade.

Dan heb je nog de combinatie van beiden, jij bent nl. aan het leren en jouw paard ook.
In het begin weet je niet altijd of je juist bezig bent, een kleine beweging op het verkeerde moment kan een omgekeerde reactie veroorzaken dan wat je had verwacht.
Maar soms kan je het helemaal goed doen maar reageert jouw paard ook anders dan verwacht.
Enkel het getrainde oog kan dit verschil dan zien en jou hierin bijstaan.

En als je niet doorhebt wat je juist fout doet, kan je deze fout blijven herhalen, tot grote ergernis van jouw paard.
Of nog erger, jouw paard leert andere dingen dan wat je hem eigenlijk wou leren.

Zo heb ik al verschillende paarden in handen gehad die geleerd hadden om te steigeren, want als ze dit deden, ging hun eigenaar achteruit of stopte hij met wat hij vroeg.
Andere paarden leren hun achterste naar mensen te draaien wanneer ze ergens genoeg van hebben.
Weer andere paarden gaan ervandoor of bokken, niet eens omdat ze bang zijn maar omdat ze geleerd hebben dat hun ruiter dan bang is, eventueel valt, en ze dan alles kunnen doen wat ze willen (zoals gaan grazen of terug naar huis gaan).
Je hebt ook de minder ernstige varianten hiervan, bv. een paard dat naar links wil gaan wanneer je naar rechts wil, of die blijft staan terwijl je hem vooruit vraagt en ga zo maar door.

Ik ben ook van mening dat een jong paard zuiver is en dit ook moet blijven. Als je elke handeling met een zachtheid, souplesse en vlotheid kan uitvoeren dan krijg je een paard dat helemaal onbezoedeld is en elke taak aankan zonder angst en zonder dominantie. Zijn verder leven is dan ook zoveel gemakkelijker!

Die eerste leermaanden zijn cruciaal om zijn zelfvertrouwen op te bouwen rond het leren. Indien dit beschadigd is kan je zelfs op latere leeftijd hier nog tegen blokkades oplopen.
Dit is het zogezegde bevriezen en in zichzelf keren van paarden (wat ik bij minstens 70% van de paarden zie die bij mij komen). Op zich klinkt dit misschien niet erg, maar een paard in deze toestand is compleet onvoorspelbaar en kan vanuit het niets ontploffen (zoals een bom) wanneer je teveel druk op hem zet.

Tot slot:
Ik ga niet beweren dat het niet kan, maar als je hieraan begint, moet je iemand zijn die open staat, leergierig is, niet bang is om terug uit het zand op te kruipen wanneer je valt (letterlijk en figuurlijk), want dat zal ongetwijfeld meermaals gebeuren.
Jouw mentale fitheid is cruciaal indien je jouw paard met succes wil trainen, want je zal tegen dingen op botsen (bv. pubergedrag) waar je het hoofd koel bij moet houden.
En ten slotte je moet bereid zijn om hulp te vragen wanneer het nodig is (en niet wanneer het te laat is).

Als ik zie hoeveel ik al geleerd heb over paarden, hoeveel jaren en duizenden uren ik dit in de praktijk heb uitgevoerd en nog heb ik soms het gevoel dat ik het beter of anders had kunnen aanpakken op sommige momenten.
Dan raad ik toch aan om een jong paard te laten trainen door iemand met jarenlange ervaring in Horsemanship of op zijn minst onder begeleiding van zo iemand. Niet omdat het jou niet zou lukken, maar omdat het paard de beste start verdiend in zijn leven.
Want terug kan je daarna nooit meer.

Rond het trainen van het jonge paard verschijnt er binnenkort meer nieuws.
Om jouw eigen paard te laten trainen (of her-trainen) kan je op deze pagina terecht: Mirror Horses Bootcamp

Heb je specifieke vragen rond het trainen van het jonge paard? Of wil je jouw verhaal delen? Doe dat dan hieronder.

Laat hier van jou horen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.