Geplaatst op Geef een reactie

Beu om te trekken en sleuren?

Heb je het al meegemaakt? Je haalt jouw paard uit de wei en hij heeft er ECHT geen zin in! Je trekt en sleurt en hebt het gevoel dat je een 500 kilo wegende

Bron foto: blog.heartland.org
Bron foto: blog.heartland.org

hond moet voort trekken op wandeling. Eenmaal hij meekomt, denk je, OEF! Maar dan blijft hij weer staan of gaat hij weer trager.

Fijn is iets anders. Hier is hoe ik mijn paarden motiveer om bij mij te blijven. Ik geef ze een puzzel waarvan ze zelf de oplossing moeten vinden.

Om te beginnen is er 1 klein dingetje dat je al anders kan doen. Nl. de manier waarop je aan je paard vraagt om mee te komen.

Wat doe je nu? Wellicht, en dat zeg ik omdat ik dit bij 99% van mijn nieuwe studenten merk en ik het zelf ook deed vroeger, trek je meteen aan het halster touw en als hij niet meekomt ga je trekken, lossen, trekken, lossen. Een beetje zoals wanneer je een zwaar voorwerp wil verschuiven.

Nu paarden zijn gemotiveerd door druk maar leren door het loslaten van druk. Dus als jij trekt en dan weer loslaat zonder dat jouw paard een voet verzet heeft, denkt hij: Ho, ik heb het juiste gedaan want de druk is alweer weg.
Door te trekken en weer te lossen, en dit steeds opnieuw te doen, breng je niet alleen jouw paard in de war maar maak je hem eigenlijk ook ongevoelig voor druk.

Wat moet ik dan wel doen denk je misschien?

Wanneer je bij jouw paard weg stapt, sluit niet meteen jouw hand helemaal zodat jouw paard een “snok” krijgt als hij niet mee komt.
Hou jouw hand open maar sluit het stilletjes terwijl je bij hem weg stapt. Zo krijgt hij geen snok maar voelt hij wel de druk toenemen.

Eenmaal op het einde van jouw touw, blijf je staan (je kan niet anders) en hou je de druk aan, zo hard als je maar kan, het moet in ieder geval onaangenaam zijn voor jouw paard.
Stapt hij naar je toe, ook al is het maar 1 stap, blijf dan staan, ga niet trekken. Zo valt de druk weg voor hem en leer je hem dat naar jou toestappen het juiste antwoord is.
Blijft hij terug staan, dan herhaal je dit proces maar blijf nooit trekken wanneer hij naar je toe stapt! Enkel wanneer hij stilstaat.

Herhaal dit elke keer wanneer je dit ervaart, val zeker niet in de val om terug je oude gewoonten boven te halen met het trekken en sleuren want dan ben je terug naar af omdat je het paard in de war bracht.

Deze techniek kan je met een gewoon stalhaster toepassen maar het zal minder efficiënt zijn omdat een stalhalster heel comfortabel is. Gebruik dus een touwhalster om jouw paard dit aan te leren, zo bespaar je jezelf heel wat spierpijn uit 🙂

Heb je nog geen touwhalster of het Natural Horsemanship materiaal zoals de stok, het halstertouw en de string? Je kan ze via deze link heel voordelig kopen en met de beste service!

Heb je het reeds uitgeprobeerd? Laat het mij hieronder weten en vertel hoe het ging!

Doe mee met het GRATIS 7 stappenplan naar Paardrijden zonder Angst

Leer hoe jij en jouw paard beter kunnen omgaan met emoties zodat deze jullie relatie niet langer in de weg staat!

privacy Jouw informatie is 100% veilig bij ons en wij spammen niet.

Laat hier van jou horen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.