Gezien de sneeuw en harde vorst kan je niet zoveel doen dan je normaal wel zou doen, toch als je geen binnenpiste hebt. Ik vraag mijn paarden alvast niet om te gaan draven of galopperen, want de ondergrond is gewoon te hard en de kans op uitschuiven is groot.
Toch zijn er een paar oefeningen die je kan doen en waar het nu net het ideale weer voor is, nl het verfijnen van jouw hulpen. Als je deze goed onder de knie hebt, ben je helemaal klaar voor een betere rit eenmaal het terug goed weer is.

Wijken voor druk:

Deze oefening begin je eerst op de grond.
Hou jouw vingers gestrekt en leg ze heel zachtjes tegen de plek waar je normaal jouw been zou leggen om jouw paard te vragen zijn achterhand te bewegen (iets achter de singel).
Stel je voor dat jouw vingers een vliegje zijn, en doe het zo zacht mogelijk, enkel zijn haar aanrakend.
Reageert hij niet meteen, zet dan een klein beetje meer druk, waar je nu zijn huid kan voelen.
Krijg je nog steeds geen reactie, ga dan naar een volgende fase waar je nu de spieren kan voelen, hou wel je vingers gestrekt, alsof ze naalden zijn.
De laatste fase is zoveel druk zetten  dat je paard wel moet bewegen en deze hou deze druk aan tot dat hij beweegt.
Eenmaal jouw paard beweegt, en hier is je timing heel belangrijk, laat meteen de druk los, hoe sneller je dit kan doen, hoe beter!
Want druk motiveert en het loslaten van druk leert jouw paard iets aan.
Tussen de 4 fases moet er minstens 3 seconden gaan, zodat je paard de tijd krijgt om te reageren, tel desnoods de seconden af als je het moeilijk vind om te lang te wachten. Dit is een mooie oefening in geduld.

Herhaal deze oefening, met elke keer een pauze tussen elke oefening om jouw paard de tijd te laten om dit te verwerken, totdat hij op de lichtste aanraking opzij stapt. Als hij zijn lippen likt of binnensmonds knabbelt, dan heeft hij iets geleerd.
Hou het bij 1 stap totdat het helemaal goed is.

Eenmaal dit goed lukt, doe het dan ook aan de andere kant.

Als beide kanten goed lukken, vraag dan 2 stapjes, door de druk even licht te houden en op te voeren indien hij stopt na 1 stap . Ga dan terug naar de eerste fase als hij beweegt. Je laat dus een beetje druk weg om hem te tonen dat hij goed zit, maar vraagt hem wel om nog te bewegen.

En bouw het zo op totdat je paard gemakkelijk een paar stappen doet en hij begrijpt dat zolang de druk blijft, hij moet blijven opzij gaan.

Lukt dit allemaal goed, dan kan je hetzelfde toepassen op verschillende plaatsen op zijn lichaam, zoals bv. zijn neus. Zo leert hij om bij het minste druk van het hoofdstel achteruit te gaan.
Je kan hem ook aanleren om druk net voor de singel te zetten om hierdoor zijn voorhand te bewegen. Als je dit goed onder de knie hebt, moet je jouw teugels niet meer zoveel gebruiken bij het sturen en gaat hij gemakkelijker zijn voorhand bewegen.

Probeer dan net hetzelfde in het zadel, doe dit eerst in stilstand en dan pas in stap, draf en uiteindelijk galop.


Wendy Joris
Wendy Joris

Al meer dan 30j gepassionneerd door paarden en mensen richtte Wendy Joris Mirror Horses VZW op in 2008 met als doel om zoveel mogelijk mensen en paarden hun leven te verbeteren zodat zij dan weer anderen hun leven positief kunnen beïnvloeden. Want zij gelooft in het "ripple" effect en dat iedereen zijn bijdrage levert in het verbeteren van de paardenwereld!

Laat hier van jou horen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.