Heb je al opgemerkt dat de meeste ongelukken met paarden gebeuren wanneer iemand een angst had maar toch dapper wou zijn en niet laten zien dat hij/zij bang was?

Ik vraag me constant af hoe ik het best mensen kan helpen met hun angsten wanneer het op hun paard aankomt. Want vaak hebben we in de paardenwereld te maken met dit fenomeen dat angst uit den boze is.
“Laat niet zien dat je bang bent”
“Kruip meteen terug op je paard, anders laat je zien dat je bang bent en dat hij de baas is”
“Je gaat toch niet afstappen? Zo laat je aan je paard zien dat je bang bent”
“Wees nu geen bangerik, spring gewoon over die hindernis”

Er is geen gemakkelijke manier om uit te leggen wat angst nu juist is, waar het vandaan komt en vooral wat je eraan kan doen. We hebben allemaal wel eens dat “oh shit” gevoel wanneer we met paarden omgaan. En soms….gaat dat “oh shit” gevoel over naar een ongeluk.

Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Je kan er ook anders over gaan denken en jouw instelling rond angst veranderen, waardoor je nu eenmaal veel rustiger kan omgaan met deze zogenaamde “angsten” en vooral waardoor je veiliger blijft.

Daarom leg ik het graag eens op een andere manier uit.

Waarom kijk ik naar links en naar rechts wanneer ik een straat oversteek?

Niet omdat ik bang ben dat ik door een auto geraakt zal worden.
Maar omdat ik weet, dat als ik niet links en rechts kijk voordat ik oversteek, het kan gebeuren dat ik geraakt word door een auto.
Want een straat, wel, dat is gemaakt voor auto’s en de kans dat er eentje voorbij komt is enorm groot.

Zo denk ik ook als ik met paarden aan het werken ben.

Waarom ga ik mijn persoonlijke ruimte beschermen wanneer een paard (vooral 1 die ik niet ken) te dicht bij mij komt?

Niet omdat ik bang ben dat hij mij omver loopt, op mijn tenen gaat staan, mij bijt….
Maar omdat de kans nu eenmaal groot is dat een paard dit zal doen wanneer ik hem toelaat in mijn persoonlijke ruimte. Want dat is wat paarden nu eenmaal doen bij elkaar.

Het gaat dus niet langer om angst, maar om gewoon gezond boerenverstand.

Waarom ga ik niet meteen met een paard dat nog nooit buiten geweest is op buitenrit?

Omdat de kans groot is dat dit paard niet rustig zal kunnen zijn. Hij krijgt duizenden nieuwe indrukken die op zich afkomen, moet zichzelf constant tot orde roepen om maar niet in paniek te schieten en als ik op zijn rug zit, wel dan is de kans groot dat ik zijn paniekaanvallen niet aankan omdat ik op zijn rug gewoon minder mogelijkheden heb dan op de grond.

Opnieuw, gezond verstand.

Waarom kruip ik niet op een paard zijn rug als hij niet kan stilstaan tijdens het opstijgen?

Opnieuw, gezond verstand.
Een paard dat al niet kan stilstaan tijdens het zadelen en opstijgen, zit niet in de juiste mentale instelling om een rustige en vooral leerrijke rit te maken.
Door op zijn rug te kruipen, zet ik het hele scenario op als een rampscenario.

Om het nog even anders voor te stellen:

Stel je hebt jezelf gesneden, een grote open wonde.  Je gaat naar een dokter om dit te laten naaien. Wanneer je binnenkomt echter, zie je dat zijn ogen bloeddoorlopen zijn, hij zweet en loopt enorm nerveus rond en kraamt allerlei onzin uit. Hij praat over het einde van de wereld en hoe iedereen tegen hem is en tegelijk loopt hij rond in cirkeltjes….

Zijn handen beven enorm en het lijkt wel of hij elk moment iemand zou kunnen vermoorden.

Zou jij jouw wonde laten naaien door deze persoon?

Ik alvast niet 🙂 en dat is geen angst, dit is gewoon gezond verstand!

En toch zie ik regelmatig mensen op paarden kruipen die nauwelijks kunnen stilstaan, die staan te trappelen, met ogen wijd open, neusvleugels gespreid en alle tekenen vertonen van een paard dat elk moment kan ontploffen.

Als iemand dus ooit nog eens zegt tegen jou dat je te bang bent om dit of dat te doen. Draai je dan om en zeg: “neen schat, ik ben niet bang, ik gebruik gewoon mijn gezond verstand!

Groetjes,

Wendy


Wendy Joris
Wendy Joris

Al meer dan 30j gepassionneerd door paarden en mensen richtte Wendy Joris Mirror Horses VZW op in 2008 met als doel om zoveel mogelijk mensen en paarden hun leven te verbeteren zodat zij dan weer anderen hun leven positief kunnen beïnvloeden. Want zij gelooft in het "ripple" effect en dat iedereen zijn bijdrage levert in het verbeteren van de paardenwereld!

Laat hier van jou horen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.