Ok beste paardenliefhebbers, ik heb het even te druk gehad om blog posts te schrijven over mijn tijd bij het paardenasiel omdat ik keihard gewerkt heb aan hun nieuwe website. 3 dagen van ’s ochtends tot ‘s nachts doorwerken, maar het resultaat mag er zijn, ga zelf maar eens kijken en laat zeker een berichtje na in het gastenboek.

www.horsespirit-rescue.be

Wat is er allemaal gebeurd ondertussen?

Wel ik heb met volgende paardjes gespeeld op het asiel: Asterix, Jos(ke), Impulse, Spirit en Sabine haar Tinker (ben haar naam even vergeten). Ook heb ik les gegeven aan Sabine zelf met haar jonge Tinker, Natasha een studente dierenzorg, nog een studente dierenzorg en 3 jongedames terwijl ze reden op Asterix, Pablo en Impulse….

Asterix blijkt uiteindelijk een uitstekend rijdpaard te zijn, ook tijdens het grondwerk liet hij mij duidelijk zien dat hij wist hoe het moest. Met niets heb ik moeten aandringen, achterhand opzij met vaste druk en ritmische druk, voorhand opzij (zonder vooruit te stappen) ook geen probleem, achteruit met ritmische druk, prefect! Met vaste druk iets minder maar toch opvallend goed voor een eerste keer. Het enige dat nog wat opfrissing mag is zijn besturing tijdens het rijden, als je hem naar links of recht vraagt, duwt hij heel hard tegen en moet je toch wel aandringen, als ik daarentegen ritmische druk zet (met touw zonder hem aan te raken) gaat hij mooi opzij. Daar is dus een beetje werk aan de winkel. Hij verandert van gang op de minste aanwijzing, bijna geen benen nodig.

Foto van Asterix (ondertussen toch wel een favorietje van mij):

Asterix

Jos heb ik even uit de wei gehaald om Natascha een les te geven, en hij deed het eigenlijk prima voor een 2de maal. Ik kon zelf met het touw rond de nek van deze grote bangerik gaan, zonder dat hij veel bewoog. Hij begon zelf heel erg opdringerig te worden terwijl ik wat theorie uitlegde aan Natascha, door te bedelen voor snoepjes. Echt veel hebben we niet gedaan omdat dit een eerste les was, maar zowel de vaste druk als de ritmische druk ging al heel goed en zonder angst.

Jos(ke)

Impulse is Luc zijn paardje (de voorzitter van de VZW). En Impulse is het paard bij uitstek voor kinderen of iedereen die eens even wil rijden op de VZW. Hij is heel erg braaf en doet geen gekke dingen. Wel heeft hij zo zijn eigen willetje en daarom was ik graag met hem bezig. Voor een buitenstaander is hij heel erg gevoelig en kan je hem gemakkelijk rijden op de benen en enkel door de teugels tegen zijn nek te houden. Voor mij was er wel wat werk aan de winkel. Ik ga nl. uit van het principe, goed, beter, best, laat het nooit rusten. Ik pik dus in op het niveau waarop het paard staat, en hij staat al vrij ver, maar dan moet het natuurlijk nog wat beter, want er moet wat uitdaging zijn, zowel voor de ruiter als het paard.
Bij hem was het grondwerk wat lastig omdat hij dit duidelijk nog niet zo vaak gedaan had, zijn voorhand bewegen was het equivalent van een betonblok bewegen, maar na enkele heel kordate pogingen, kwam hij toch in beweging.
Ook tijdens het rijden merkte ik dat hij nogal graag uittestte, hij deed zijn best om naar links te gaan wanneer ik hem naar rechts vroeg en zijn achteruit, wel die is helemaal kapot! 🙂
Daar zijn duidelijk wat punten die verbetering nodig hebben, maar bij hem heb ik het gevoel dat ik binnen de kortste keren spins kan doen en sliding stops, zo gehoorzaam hij is eenmaal hij jou als leider accepteert. Zo zag ik hem tijdens lessen aan een paar vrijwilligsters veranderen van een “rebelse punker” naar “onderdanige gehoorzame leerling” echt indrukwekkend wat een beetje leiderschap kan veranderen in een paard.
Met hem zie ik nog indrukwekkende dingen gebeuren, hij is ook nog nooit zonder bit gereden, en daar wil ik graag verandering in brengen.

Impulse met Daniel van de Rodenburgs op zijn rug

Spirit wel ja wat kan ik daarover zeggen? Hij zit vol spirit?
Het is een 7jarig paardje die als inspiratie diende voor de naam van de VZW en wel hij is heel erg lief, maar ook heel erg onverschillig en compleet bombproof, je kan volgens mij letterlijk een bom laten ontploffen naast hem, het zou hem niets doen. Maar zijn karaktertje daarentegen is heel erg opdringerig en zelfzeker. Hij duwt je zo omver als je niet oplet en heeft totaal geen respect voor jouw persoonlijke ruimte. Van in het begin ben ik hierin dan ook heel erg assertief geweest en uiteindelijk zag ik toch wat verandering in hem. Het is volgens mij een paard met enorm veel potentieel, een prachtig paard, maar hij is wel nog niet zadelmak. Veel werk aan de winkel dus, maar ik betwijfel dat het lang zou duren bij hem. Hij is ongelofelijk intelligent en vooral geïnteresseerd in snoepjes!
Spirit loopt wanneer hij uit de stal komt dan ook rond alsof hij nog hengst is (wat hij niet meer is) en is een indrukwekkende verschijning.
Ik heb een filmpje gemaakt van hem tijdens onze eerste sessie (wat je later zal kunnen bekijken op de website).

Spirit tijdens onze speelsessie

Het zijn dus zeker en vast drukke dagen op de VZW en ook heb ik laten vallen dat ik een beetje verliefd ben geworden op de 2 jonge hengsten Dream Boy en Apache, die enkel samen mogen geadopteerd worden. Ik heb dan ook beloofd dat eenmaal ik een vast inkomen heb van Mirror Horses (genoeg studenten dus…) ik deze twee kerels ga adopteren en helemaal opleren.

Hier vind je een foto van hen (eerst Dream boy dan Apache):

Ze zijn 2 super brave middelgrote pony’s die heel erg geschikt zullen zijn om lessen te geven voor kinderen.

Ik moet eerlijk toegeven dat met zoveel paarden (ik denk 28 in totaal) ik moeite heb om prioriteiten te stellen. Zie je, ik wil best met alle paardjes spelen, maar om een goed resultaat te bereiken kan ik best mezelf concentreren  op 1 à 2 paardjes (liefst diegenen die niet meteen geadopteerd gaan worden) en die helemaal ontwikkelen en tja… ik heb moeite om te kiezen!

Daarom wil ik graag jouw hulp inroepen, en wil ik jou graag vragen met wie jij mij graag zou willen zien verder doen?

Als ik dit weet, kan ik de vooruitgang van deze paardjes vastleggen zodat je goed kan mee volgen, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik  nu een beetje chaotisch te werk ga, elk paard dat mij aangeboden wordt, neem ik aan, en meestal is dit elke keer een ander paard….
En hoewel elk paard er baat bij heeft, zou het beter zijn om een focus te hebben. Ook zou ik met graag 1 van deze paardjes (of 2) op de opendeurdag in Augustus een demo geven zodat iedereen kan zien wat je kan bereiken met Natural Horsemanship.
Uiteraard werk ik nog steeds tussendoor met andere paardjes, maar deze 1 of 2 zullen dan sowieso elke dinsdag en donderdag aan de beurt komen en daar zal ik een programma mee opstellen.

Bij deze, mijn hulpkreet naar jou toe, wie moet ik eruit pikken? HEEEEELLLLLLEEEEEEEPPPP!

Asterix (indien nog niet geadopteerd), Jos, Impulse, Spirit, Dream boy of Apache (dan wel grondwerk, zijn nog niet klaar om bereden te worden).

Je zou me enorm veel plezier doen door me te helpen de knoop door te hakken!
Laat het mij hieronder weten.

Groetjes,

Wendy

 


Wendy Joris
Wendy Joris

Al meer dan 30j gepassionneerd door paarden en mensen richtte Wendy Joris Mirror Horses VZW op in 2008 met als doel om zoveel mogelijk mensen en paarden hun leven te verbeteren zodat zij dan weer anderen hun leven positief kunnen beïnvloeden. Want zij gelooft in het "ripple" effect en dat iedereen zijn bijdrage levert in het verbeteren van de paardenwereld!

Laat hier van jou horen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.