Ik ben verzot van programma’s zoals Hond is Baas op Vitaya omdat je daar kan zien hoe een ogenschijnlijke hopeloze situatie omgedraaid kan worden met wat psychologie en nieuwe technieken en ik herinner mij een aflevering die een gevoelige snaar raakte bij mij.

De man die meedeed in het programma had honden geadopteerd die door gedragsproblemen waarschijnlijk zouden ingeslapen worden.
Hij had er enorm veel geld in gestoken omdat de honden zo goed als alles vernielden in huis en niet eens samen konden zijn omdat ze agressief waren naar elkaar toe.

Zijn hele sociale leven was ineens helemaal verdwenen want mensen durfden niet meer op bezoek komen omdat de honden opsprongen en heel erg wild en gek waren.
Hij kon de honden ook niet lang alleen kon laten waardoor hij thuis moest blijven.

Hij was dus helemaal afgezonderd en voelde zich hopeloos omdat hij het gevoel had dat hij de honden niet de baas kon.

Het was een heel mooie aflevering omdat de man echt alles wou doen voor deze honden maar hij was ten einde raad, hij huilde zelfs omdat hij de situatie niet meer zag zitten en stond op het punt om de afschuwelijke beslissing te maken om de honden weg te doen.

Toen Victoria hem kwam helpen met de honden, was het niet gemakkelijk voor hem. Hij had ten slotte met 2 jonge honden te maken die alle twee  tegelijk moesten getraind worden.
Maar na enkele aanpassingen en nieuwe trainingstechnieken en volhardend zijn, kon hij eindelijk genieten van de honden.

En het deed mij zo erg denken aan sommige mensen die zielsveel van hun paard houden maar gezien er geen sprake meer is van genieten omdat alles in het honderd lijkt te lopen, beslissen ze ten einde raad om het paard te verkopen.
En voor degenen die in deze situatie zitten wil ik enkel een hart onder de riem steken door te zeggen dat een paar kleine aanpassingen er al voor kunnen zorgen dat de situatie kan omgedraaid worden.

Vaak lijkt het een onmogelijke taak omdat er “te veel” problemen zijn maar uit ervaring weet ik dat er vaak maar 1 probleem is dat aangepakt hoeft te worden en de rest vaak dan vanzelf volgt.
Bij sommige paarden kan 1 sessie al verandering brengen in hun gedrag en als de eigenaar deze methodes blijft voortzetten, is de verandering permanent.

Soms gaat het om een mentale aanpassing, soms is het een negatief patroon doorbreken en soms is het gewoon even het materiaal dat je gebruikt aanpassen.

De sleutel is dat jij de enige bent die hier verandering in kan brengen door op zoek te gaan naar hoe je het anders kan doen. Want jouw paard heeft jouw hulp op dat moment heel erg nodig want hij doet wat hij altijd gedaan heeft omdat dit voor hem normaal geworden is.

En zou het niet geweldig zijn om beiden van elkaars gezelschap te kunnen genieten en plezier te hebben samen?

Zit jij ook in zo’n situatie, waar je de toekomst met jouw paard niet rooskleurig inziet? Laat het mij hieronder weten.
Voor jou zou een Mirror Horses Bootcamp ook ideaal zijn.

 


Wendy Joris
Wendy Joris

Al meer dan 30j gepassionneerd door paarden en mensen richtte Wendy Joris Mirror Horses VZW op in 2008 met als doel om zoveel mogelijk mensen en paarden hun leven te verbeteren zodat zij dan weer anderen hun leven positief kunnen beïnvloeden. Want zij gelooft in het "ripple" effect en dat iedereen zijn bijdrage levert in het verbeteren van de paardenwereld!

Laat hier van jou horen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.