Dit is een vraag die ik vaak krijg, is het beter dat mijn paard naast mij of achter mij loopt? En hoe zorg ik ervoor dat mijn paard mpaard leidenij niet voorbij steekt of achter blijft?

Wel eerst en vooral raad ik altijd af om je paard achter je te laten lopen, voor de enige reden dat jij, in tegenstelling tot jouw paard, niet achter je kan kijken terwijl je voor je op de weg let! 🙂

M.a.w. als je paard ergens van zou schrikken, zou hij jou gewoon holderdebolder omver kunnen lopen voordat jij iets door hebt.

Wil dit zeggen dat het fout is om je paard achter je te laten lopen? Neen zeker niet en wanneer je in de wei of in de piste met jouw paard werkt moet je hier zeker ook op oefenen. Nl. dat hij jouw ruimte respecteert, jouw niet voorbij steekt en toch mooi volgt. Het is zelfs een uitstekende oefening in leiderschap, volg de leider zeg maar.

Maar als het komt op buiten aan de hand gaan stappen, leer jouw paard dan om naast jou te stappen. Zo kan je vanuit je ooghoek jouw paard nog steeds zien en vooral kan je beter aanvoelen wanneer hij wat nerveus is.
Wil hij weglopen, dan kan hij nog naar voor lopen zonder jou daarbij te raken. Zorg wel dat je het leidtouw niet strak vast hebt of te dicht bij zijn halster (daar worden paarden automatisch nerveus van). Door speling in het touw te laten, geef je hem vertrouwen en help je hem om zich niet claustrofobisch te voelen.

De volgende vraag is dan vaak, ja maar is dit niet gevaarlijk omdat hij zijwaarts tegen mij aan kan springen?
Inderdaad, dit is iets dat vaak gebeurt, jij staat bv. Links van jouw paard en rechts gebeurt er iets en je paard springt opzij naar jou toe! Zo heeft Fresco eens, toen ik hem net had, recht op mijn voet gesprongen en dat deed heel erg pijn! 🙂

Maar toen was er nog weinig sprake van leiderschap langs mijn kant. En die leiderschap kan je heel eenvoudig opbouwen door jouw persoonlijke ruimte te verdedigen.
Laat jouw paard dus nooit te dicht komen tegen jou wanneer je wandelt. Hou een veilige afstand (beeld je een onzichtbare muur in) en steeds wanneer hij over die lijn komt, reageer je door hem terug uit jouw ruimte te halen. Als je dit consequent doet, zal je merken dat hij niet meer naar je toe zal springen.
Schrikt hij van iets? Blijf dan niet gewoon staan, maak grote, snelle bewegingen waardoor hij merkt dat jij er nog steeds bent en dat hij maar beter niet in jouw ruimte komt.
Eenmaal hij terug rustig is, ontspan jij ook meteen. Dat is zijn beloning.

Het voorbij steken of achter blijven kan je corrigeren door of met een NH stok te werken of met het uiteinde van jouw touw.
Blokkeer hem wanneer hij voorbij wil (door met jouw touw cirkeltjes te draaien of jouw stok voor hem te zwaaien). Wanneer hij niet volgt, ga je met de stok of met het touw achter je zwaaien tot hij terug bij jou komt en dan ontspan je weer.

Vond je deze blog handig? Heb je er iets uit geleerd? Deel het dan gerust met jouw vrienden op FB en laat ook een woordje achter in de opmerkingen, ik weet nl. graag hoe dit jou geholpen heeft!

 

Vele paardengroetjes,

Wendy

Doe mee met het GRATIS 7 stappenplan naar Paardrijden zonder Angst

Leer hoe jij en jouw paard beter kunnen omgaan met emoties zodat deze jullie relatie niet langer in de weg staat!

privacy Jouw informatie is 100% veilig bij ons en wij spammen niet.


Wendy Joris
Wendy Joris

Al meer dan 30j gepassionneerd door paarden en mensen richtte Wendy Joris Mirror Horses VZW op in 2008 met als doel om zoveel mogelijk mensen en paarden hun leven te verbeteren zodat zij dan weer anderen hun leven positief kunnen beïnvloeden. Want zij gelooft in het "ripple" effect en dat iedereen zijn bijdrage levert in het verbeteren van de paardenwereld!

Laat hier van jou horen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.