Er zijn verschillende redenen waarom paarden stalondeugden hebben. Aan één kant kan het een teken zijn van verveling, een manier om zich bezig te houden, en aan de andere kant kan het een teken zijn van lichamelijk ongemak.
Zo is lucht zuigen vaak een teken van maagproblemen, wanneer een paar lucht zuigt, is het eigenlijk niet aan het zuigen, maar lucht aan het uitblazen, je kan het vergelijken met een boertje laten. Op deze manier kan hij zijn maag opluchten. Laat jouw paard dus zeker nakijken op maagproblemen en probeer hem niet te stoppen om lucht te zuigen, want het helpt hem.
Vaak krijgt een paard daarna kolieken of wordt hij ziek, en wordt er uitgegaan dat het lucht zuigen  de oorzaak is, het is echter niet de oorzaak maar een symptoom.
Stalondeugden zijn ook een manier om endorfine op te wekken, het lucht zuigen, kribbebijten en weven, zijn een herhaald gedrag dat endorfine vrijmaakt in het lichaam van jouw paard. Endorfine helpt om pijn te verzachten, het kan dus zijn dat jouw paard ergens pijn heeft en dit gedrag nodig heeft om zich goed te voelen. Of jouw paard is emotioneel niet in orde en heeft de endorfine nodig om zich goed te voelen (vergelijk het met drugs).  In al deze gevallen raad ik jou aan om jouw paard te laten nakijken, bloedonderzoek en eventueel lichamelijk onderzoek om te zien waar het probleem vandaan komt.

Is het pure verveling of emotioneel, dan kan je best jouw paard op een wei zetten, liefst met andere paarden en zoveel mogelijk met jouw paard spelen, tijd doorbrengen. Zo wordt hij mentaal sterker en zal je op alle gebied verbetering zien.
Natuurlijk omgaan met jouw paard kan dit probleem verbeteren, helemaal weggaan is echter nooit gegarandeerd, je kan het vergelijken met een verslaving, eenmaal je verslaafd bent, is het niet gemakkelijk om ermee te stoppen, zo is het ook voor jouw paard.
Ikzelf heb wel verbetering gezien bij paarden die de hele dag op stal stonden en waar enkel mee gewerkt werd, die bij mij kwamen en ineens de hele dag buiten stonden bij andere paarden en waar mee gespeeld werd op een natuurlijke manier.


Wendy Joris
Wendy Joris

Al meer dan 30j gepassionneerd door paarden en mensen richtte Wendy Joris Mirror Horses VZW op in 2008 met als doel om zoveel mogelijk mensen en paarden hun leven te verbeteren zodat zij dan weer anderen hun leven positief kunnen beïnvloeden. Want zij gelooft in het "ripple" effect en dat iedereen zijn bijdrage levert in het verbeteren van de paardenwereld!

Laat hier van jou horen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.