Zelfzeker worden bij jouw paard heeft veel te maken met goed weten wat je moet doen wanneer jouw paard iets doet wat hem niet gevraagd is, zoals bv. ervandoor gaan.

Sommige paarden kunnen ervandoor gaan wanneer je ze aan het touw vast hebt, vooral wanneer ze vol adrenaline zitten of ergens van schrikken.

Op dat moment is het net alsof jij niet meer bestaat en kan het beangstigend zijn als je niet weet wat doen.
Vaak trekt het paard ook heel erg aan het touw waardoor jij moeilijk kan blijven stilstaan en als je niet oppast, trekt hij het touw uit je handen.

Op zo’n momenten zit jouw paard in zijn rechterhersenhelft, wat wil zeggen dat hij instinctief reageert en niet meer nadenkt.

Je kan het vergelijken met iemand die in paniek slaat en waarbij de stoppen doorslaan, zo iemand moet je even tot rede brengen en hun helpen terug logisch na te denken, eerder dan gekke dingen te gaan doen of zeggen.

Wat je dus best doet, is jouw paard helpen om in zijn linkerhersenhelft te gaan en terug te gaan nadenken over wat hij doet.

En hieronder heb ik een filmpje gemaakt om jou te laten zien wat ik doe op zo’n moment.
Nu dit is wat ik doe als een paard de basis, de fundamenten van het grondwerk, nog niet geleerd heeft.

Bij een paard dat reeds weet hoe respectvol op druk te reageren pak ik het anders aan en dat kan je in de online cursus (SuperPaard op de Grond) ook leren.
Jouw paard cirkeltjes laten lopen werkt op dat moment niet want wat doet een paard dat ervandoor gaat?
Juist, vooruit lopen en blijven gaan.

Nu, sommige paarden kunnen heel lang blijven gaan voordat ze terug beginnen nadenken en je wil vooral dat patroon doorbreken van steeds weglopen anders leer je hem aan dat weglopen en blijven lopen een goed idee is.

Wat ik dus doe, bij een paard dat het grondwerk nog niet kent, is een omheining gaan zoeken en daar met mijn rug naartoe staan.
Op die manier kan jouw paard niet blijven lopen, zonder op de omheining te stuiten.

Zorg er wel voor dat de omheining hoog genoeg is, zodat hij er niet over springt!
Zoals je zal zien in de video, gaat het paard nog even een paar keer heen en weer lopen totdat hij ineens blijft staan en terug bij de les is.

De reden waarom dit werkt, is omdat jouw paard moet nadenken over waar hij zijn voeten moet zetten, hij moet nl.stoppen en zijn voorhand draaien om weer de andere richting uit te gaan.

Nu Sandrillo in deze video was niet bang, hij had gewoon iets teveel adrenaline.
Bij een bang paard kan dit wat langer duren en sommige paarden durven ook naar jou toe stormen hierbij.
Zorg er dus voor dat je jouw persoonlijke ruimte vrij assertief verdedigt zodat hij jou niet raakt.
Als je niet weet hoe dit te doen, dat kan je eveneens in de online cursus leren.

Ik hoor graag van jou hoe deze les jou geholpen heeft (onderaan in de comments) en als je het een waardevol artikel vond, doe mij dan een plezier en deel het met jouw vrienden op Facebook of andere media.

SuperPaard op de Grond!

Wil je meer leren? De cursus SuperPaard op de Grond leert jou alles wat je nodig hebt aan grondwerk om een rustig, voorbereid en respectvol paard in het zadel te hebben.

Begin vandaag

Wendy Joris
Wendy Joris

Al meer dan 30j gepassionneerd door paarden en mensen richtte Wendy Joris Mirror Horses VZW op in 2008 met als doel om zoveel mogelijk mensen en paarden hun leven te verbeteren zodat zij dan weer anderen hun leven positief kunnen beïnvloeden. Want zij gelooft in het "ripple" effect en dat iedereen zijn bijdrage levert in het verbeteren van de paardenwereld!

Laat hier van jou horen!

  2 replies to "Jouw paard stoppen wanneer hij ervandoor gaat aan het touw"

  • Wendy Joris

   Hoi Francoise, probeer dan eens om het in een kleinere omgeving te doen en een langer touw te gebruiken. Wanneer hij dan merkt dat hij niet verder kan, zal hij steeds minder gaan trekken. Daarbovenop is het handig als hij beter voor vaste druk wijkt, dat is iets dat je in detail in onze cursussen kan leren. Groetje en succes! Wendy

  • Francoise

   Ik kan het touw en het paard niet vasthouden aan de longeerlijn als hij ervandoorgaat

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.