Met lichter maken bedoel ik niet jouw paard op dieet zetten Lachend over de vloer rollen, maar dan wel jouw paard leren lichter reageren op jouw hulpen (op wat jij vraagt).
Bv. jij verhoogt jouw energie in je lichaam en je paard vertrekt in stap, in tegenstelling tot: jij perst je paard plat met je benen, schopt meermaals, gebruikt je zweep om op zijn poep te slaan en hij verzet 1 voet om dan weer stil te gaan staan.
Klinkt misschien wat overdreven, maar als je zoveel als ik in maneges gereden hebt, is dit een vrij voorkomend scenario. Ik zie het zelfs nu nog regelmatig voor mijn deur gebeuren wanneer er een zoveelste wandelaar voorbij komt en zijn paard niet meer vooruit wil.

 

Daarom wou ik dit berichtje opstellen, om een beetje te helpen.

 

Toen ik voor het eerst leerde om lichter te worden, zat ik op manege paardjes die alles behalve licht waren, waarbij motivatie ver te zoeken was en ik eigenlijk weinig van gedaan kreeg. Ik vond toen dat ik het eigenlijk heel goed deed, maar als ik vandaag terugdenk, krijg ik automatisch een wel heel bedenkelijk blik op mijn gezicht.Verwarde emoticon

Want wat ik toen deed was verre van wat ik nu kan bereiken met een paard, en dan heb ik het over de meeste koppige en ongemotiveerde dikhuiden (ja zelfs koudbloeden).

 

Eigenlijk is hetgeen ik nu ga uitleggen iets waar een volledige, als niet meerdere lessen aan zouden besteed moeten worden in elke manege, of in elke les aan beginnelingen, gewoon omdat het zo belangrijk is.
Dit is niet alleen belangrijk om de les te kunnen volgen, het is ook belangrijk om respect te verkrijgen van jouw paard (en dus veiliger te zijn) en om later meer gevorderde maneuvers te kunnen uitvoeren, zelfs het gewoon verzamelen van jouw paard gaat ineens vanzelf als je deze methode goed onder de knie hebt.

 

Hoe leer je nu aan je paard om lichter te zijn?

Wel het is dubbel, eerst en vooral moet jij leren lichter te zijn! Verraste emoticon
Ja je hoort mij goed, jij moet leren om niet te rechtlijnig te denken en je moet zeker en vast geduld hebben (zowel voor jezelf als voor je paard) wanneer je dit aanleert.

 

Een paard is gemotiveerd door druk en leert bij het weglaten van die druk.

M.a.w. wanneer jij druk op jouw paard zet en hij doet iets, jij haalt de druk weg, heeft hij geleerd dat hij goed zat.
Nu dit wil zeggen dat jij de hele tijd dingen aanleert aan jouw paard, sommige bewust, andere onbewust. Emoticon die tong uitsteekt sorry voor de reality check, probeer hier dus extra alert voor te worden.

 

Dus stel dat jij nu je paard aan wil leren om in stap te gaan enkel door je energie naar boven te halen, hoe doe je dat?

 

Wel wat paarden doen onder elkaar, is verschillende gradaties van druk zetten. Wanneer een paard aan een ander wil duidelijk maken dat hij uit de buurt moet, doet hij dit eerst met lichaamsenergie (nauwelijks zichtbaar voor ons), dan met lichaamshouding (oren, ogen, beweging), dan met een schijnbeweging om dan te eindigen bij een zeer gerichte en rake klap (of beet).
Het ander paard weet dus dat er gradaties zijn, en kan beslissen om te wachten op de laatste, of om onderdanig te zijn en meteen bij het eerste signaal weg te gaan.
De alpha-merrie (leidster van de kudde) is degene die altijd zo efficiënt is met haar gradaties, dat de andere paarden er zelfs niet aan denken om te wachten op die laatste klap.

 

Jij kan dit simuleren terwijl je rijdt. Hou steeds voor ogen dat je druk moet blijven zetten zolang je paard niet doet wat jij wil. Doet hij het wel, al is het 1 stapje, hoor jij meteen de druk los te laten. En daarna doe je het opnieuw.
Porren met je benen, of schoppen heeft dus het omgekeerde effect, want tussen elke schop of por, is er een loslaten van druk en leert je paard dus eigenlijk dat stilstaan nu net is wat hij zou moeten doen.

 

Jouw eerste gradatie moet heel licht zijn, gewoon jouw energie naar boven halen.
Jouw tweede gradatie is dan om jouw billen en bovenbenen wat aan te spannen.
De derde is jouw hielen aanleggen (en eventueel tenen naar buiten en omlaag voor exta hefboomeffect).
En de laatste, is met een touwje (NH string) lichtjes op jezelf slaan, om dan uiteindelijk op zijn achterhand terecht te laten komen. Een zweepje zal minder effect hebben omdat het steeds terug botst.
 

Vergeet niet om zowel  je benen, als je energie en touw los te laten vanaf de allereerste stap van jouw paard! Hoe sneller jij loslaat, hoe sneller je paard leert.

 

Tussen elke gradatie laat je best een paar seconden (3 seconden ongeveer).
Als je dit een paar maal achter elkaar doet, zal je merken dat je paard steeds sneller zal vertrekken omdat hij weet wat eraan komt.
Doe dit wel minstens 7 keer (dagen) achter elkaar zodat je zeker bent dat je paard het patroon aangeleerd heeft en het een automatisme wordt. Verwacht ook niet dat je paard dit na één keer geleerd heeft.

 

De gradaties kan jij eigenlijk kiezen, al naargelang wat het is dat je verlangt van je paard, maar zorg er wel steeds voor dat je eerste gradatie heel licht is en je laatste heel motiverend en efficiënt!

 

Lijkt deze oefening wat te gemakkelijk voor jou omdat jouw paard wel snel genoeg in stap vertrekt? Probeer dan eens van stilstand in galop te vertrekken met dezelfde methode! Stiekem

 

Veel plezier met deze techniek! Laat me weten wat je ervan vond en of dit interessant was of niet?

 

Groetjes

Wendy


Wendy Joris
Wendy Joris

Al meer dan 30j gepassionneerd door paarden en mensen richtte Wendy Joris Mirror Horses VZW op in 2008 met als doel om zoveel mogelijk mensen en paarden hun leven te verbeteren zodat zij dan weer anderen hun leven positief kunnen beïnvloeden. Want zij gelooft in het "ripple" effect en dat iedereen zijn bijdrage levert in het verbeteren van de paardenwereld!

Laat hier van jou horen!

    2 replies to "Jouw paard lichter maken"

    • Wendy Joris

      Hoi Eddy, 2 heel goede vragen, dankjewel!
      Op vraag 1 kan ik wat duidelijker zijn door het volgende voor ogen te houden: Stel je gaat wandelen, jijzelf dan zonder paard. Wat gebeurt er in jouw lichaam wanneer je van stilstand vertrekt in stap? Er is een energie in jouw lichaam dat jou vooruit stuwt voordat je zelf maar jouw been opheft om te vertrekken. Dat is wat ik bedoel met de energie naar boven halen. Je gaat dus nog geen benen of andere spanning geven, enkel dat gevoel van “kom, we zijn vertrokken”. Het is een gevoel in jouw buik, in de energie die door jouw lichaam stroomt. Als je dit heel consequent doet, vertrekt jouw paard al hierop, hoe gek het ook klinkt.
      Bij vraag nr. 2 een NH string is het touwtje dat je aan zo’n stok hangt zoals jij beschrijft. Het is een touwtje gemaakt uit vrij zwaar materiaal met een lederen uiteinde. Als je googelt op Savvy string zal je dit meteen vinden.
      Groetjes en veel succes!
      Wendy

    • eddy

      Hoi Wendy, ik heb 2 vragen over jouw doeltreffende methode:
      1) Kan je wat meer uitleg geven bij de eerst gradatie:
      Jouw eerste gradatie moet “heel licht” zijn, gewoon “jouw energie naar boven halen”.
      Dat klinkt erg vaag. Kan je dat in mensentaal proberen te verduidelijken zodat ik weet hoe je dat “licht zijn” kan uitvoeren?
      2)wat is een NH-string?
      Is dat een stok van ongeveer 1.20m lang met aan de ene kant het handvat en aan het uiteinde een lus waardoor een stukje touw gehaald wordt?
      Bedankt alvast!
      Eddy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.