De vraag die ik recent beantwoord was deze: Mijn paard wil maar één van haar vier voeten geven, de andere drie is iedere keer een gevecht. De raad van mijn vriendin is om haar dan een mep(je) te verkopen. Ik heb het daar moeilijk mee en vraag me af of dit wel de juiste manier is? Ik ben er wel van overtuigd dat ik een leider moet worden en dat ik dat nu niet ben.

Antwoord:

Je bent al op de goede weg want je stelt de juiste vragen en je voelt aan dat die aanpak niet bij jou past.
Een mep verkopen is nooit een goed idee, zeker niet als je er zelf al een slecht gevoel bij hebt.
Het probleem bij een mep verkopen is dat er een bepaalde intentie achter zit dat niet werkt bij paarden, want dat doe je nl. of uit Frustratie, of uit boosheid.
En daar kan je 2 reacties op krijgen:

  1. Helemaal geen (jouw paard denkt, en wat denk jij hiermee te bereiken? Ik ben wel sterker dan jou)
  2. Een angst reactie

Bij nr. 2 zal jouw paard misschien wel gaan doen wat je wil daarna, maar dit zal hij gaan doen uit angst eerder dan  uit respect voor jou. En dan creëer je situaties waarin de bom op elk moment kan barsten zeg maar.
Bij nr. 1 kan je eigenlijk enkel harder en meer gaan meppen en als je een echte volhouder hebt dan geraak je uitgeput! Plus dan is er van partnership of samenwerking ook helemaal geen sprake meer.

Wat is dan wel de oplossing denk je nu waarschijnlijk?

Wel het principe om een paard goed te trainen is heel eenvoudig, nl. het juiste gedrag aangenaam maken en het ongewenste gedrag onaangenaam maken (toegegeven daar is soms wat creativiteit voor nodig).

Je gaat beginnen met een suggestie, daarna ga je beetje bij beetje meer aandringen totdat ze het gevoel heeft dat niet reageren te oncomfortabel wordt voor haar en dat ze wel “Iets” moet gaan doen.
Daarna laat je haar zoeken naar het juiste antwoord.

Bij de voeten vragen bv. begin ik steeds met de zwilwrat (aan de binnenkant van het been) lichtjes aan te raken, daarna ga ik er lichtjes in knijpen, dan nog wat meer en uiteindelijk knijp en draai ik er een beetje mee tot op het moment dat ze enkel nog maar haar gewicht verzet om haar been op te heffen. Op dat moment laat ik los.

Het kan zijn dat ze reeds vroeger haar gewicht verzet, wanneer ze het ook doet, laat je los.
Zo leer je haar dat wat ze deed het juiste antwoord was. Of dat ze toch al in de juiste richting zit.
Bekijk het als een Warm-koud spelletje.
Wanneer je loslaat (de druk weglaat) zeg je: warmer….wanneer ze het omgekeerde doet van wat jij verwacht, laat je niet los en zeg je eigenlijk: kouder.

De boodschap is om zo zacht mogelijk te beginnen en uiteindelijk het zo oncomfortabel mogelijk te maken zodat ze wel “iets” gaat proberen. Op het moment dat ze doet wat je vraagt, laat je de druk wegvallen.

Daarna doe je het opnieuw en wanneer je merkt dat ze het goed doorheeft, ga je haar wat meer vragen.
Bv. deze keer vraag je haar echt haar voet op te heffen, dus nu laat je enkel los wanneer de voet omhoog gaat.

Enz… Uiteindelijk stop je pas wanneer ze haar voet mooi omhoog houdt. Lang genoeg om die te kunnen vastnemen.

Voor de achterbenen ga je hetzelfde doen maar dan op haar hak (eerst aanraken dan lichtjes knijpen en uiteindelijk de huid wat draaien en tegelijk knijpen).

Belangrijk is dat je niet meteen haar voet vastneemt.
Laat haar zelf eerst haar voet opheffen totdat ze het mooi omhoog houdt.
Wanneer je haar voet vastneemt, ga dan ook niet meteen haar hoeven uitkrabben.
Geef haar bv. eerst een been massage  (daar kunnen paarden enorm van genieten).

Dit is hoe ik paarden leer hun voeten te geven zonder worstelpartijtjes of zonder angst.

Het leuke eraan is, dat je zelf zo meer vertrouwen krijgt want je gaat pas haar voet opheffen wanneer ze rustig haar voet hoog houdt voor jou. Zo is er minder worsteling, minder kans op een trap krijgen en voel jij je ook veiliger.

En ten slotte, hoewel je hier wat tijd in steekt, ga je hiermee ook enorm veel tijd uitsparen. Zoals Pat Parelli steeds zegt:

Take the time it takes so it takes less time!

Zoals altijd, stel jouw vragen hieronder, ik beantwoord ze graag in volgende blogposts en laat mij weten of je deze tip handig vond.

Doe mee met het GRATIS 7 stappenplan naar Paardrijden zonder Angst

Leer hoe jij en jouw paard beter kunnen omgaan met emoties zodat deze jullie relatie niet langer in de weg staat!

privacy Jouw informatie is 100% veilig bij ons en wij spammen niet.


Wendy Joris
Wendy Joris

Al meer dan 30j gepassionneerd door paarden en mensen richtte Wendy Joris Mirror Horses VZW op in 2008 met als doel om zoveel mogelijk mensen en paarden hun leven te verbeteren zodat zij dan weer anderen hun leven positief kunnen beïnvloeden. Want zij gelooft in het "ripple" effect en dat iedereen zijn bijdrage levert in het verbeteren van de paardenwereld!

Laat hier van jou horen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.