Dit is wellicht één van de grootste problemen bij rijlessen, paarden die niet in de hand lopen, die achter of voor het bit lopen.

Er is dan ook geen 1 antwoord op deze vraag want in de hand lopen is een combinatie van zoveel dingen.
Eerst en vooral is er de relatie met jouw paard, ben jij een leider? Vertrouwt jouw paard jou en is de communicatie goed? M.a.w. ben jij consequent in wat je vraagt en weet hij exact wat jij van hem verlangt, of probeert hij gewoon allerlei dingen uit om aan jouw handen te ontsnappen? Beloon jij hem als hij het wel goed doet, of blijf je vragen, waardoor jouw paard in de war is?
Dan heb je natuurlijk ook de manier waarop. Er worden vele manieren aangeleerd om jouw paard in de hand te krijgen, maar zijn ze ook allemaal juist?
Zagen in de mond van het paard is een manier die ik mij nog heel goed herinner, en deze manier is in mijn ogen een kwelling. Wat je hiermee doet is jouw paard in de mond hinderen waardoor hij een manier zoekt om aan het bit te ontsnappen. Nu het doel van aan de hand lopen is niet om te ontsnappen aan het bit maar om het bit te aanvaarden en de juiste stand van zijn hoofd comfortabel te maken voor hem.

Ook belangrijk is dat het niet enkel gaat om de mond en de stand van het hoofd, maar het feit dat jouw paard verzamelt en dat jij voelt dat zijn gewicht verplaatst naar zijn achterhand, waardoor er meer kracht zit in zijn gangen. Enkel zijn hoofd dwingen in een bepaalde stand heeft dus geen enkel nut en dit wil zeggen dat jouw zit hier ook belangrijk is.

Het beste wat je doet is geleidelijk aan jouw teugels opnemen en een vaste druk aanhouden met beide teugels, ook als hij achter het bit gaat. Vaak is achter het bit lopen ook een manier om te ontsnappen aan de druk, als je de druk dan aanhoud, snapt hij dat dit de oplossing niet is.
Eenmaal hij de juiste positie heeft, is het jouw taak om hem te belonen, door zo snel mogelijk de druk weg te halen. Als je dit vaak genoeg doet, elke keer een beetje langer, zal je merken dat jouw paard gemakkelijker in de hand gaat lopen indien jouw zit hem hierin ook aanmoedigt tenminste.
Zo is het belangrijk dat jouw bekken licht naar achter kantelt en dat jouw hele lichaam een cirkel vormt waardoor de kracht kan vloeien, door jouw handen, over jouw rug, naar jouw zit, naar de mond van het paard. Als je er passief bij blijft zitten, zal je weinig verzameling hebben en enkel touwtjestrek met de mond van het paard.
Verzeker je ervan dat jouw handen niet teveel bewegen, want dit kan hij ook opvatten als het foute antwoord.

Een paard dat moeite heeft met zijn achterhand kan ook moeite hebben om in de hand te lopen, want verzamelen wil zeggen dat jouw paard meer gewicht op zijn achterhand brengt. Pijn in de heupen of achterbenen kan hiervoor een reden zijn, of een zwakke achterhand. Zorg er dus voor dat je veel oefeningen doet die zijn achterhand versterken, zoals vaak achteruit gaan en veel overgangen maken.
Merk je dat jouw paard hier moeite mee heeft, raadpleeg dan een dierenarts.

 


Wendy Joris
Wendy Joris

Al meer dan 30j gepassionneerd door paarden en mensen richtte Wendy Joris Mirror Horses VZW op in 2008 met als doel om zoveel mogelijk mensen en paarden hun leven te verbeteren zodat zij dan weer anderen hun leven positief kunnen beïnvloeden. Want zij gelooft in het "ripple" effect en dat iedereen zijn bijdrage levert in het verbeteren van de paardenwereld!

Laat hier van jou horen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.