Een recente studie in Duitsland dat eigenlijk een studie deed omtrent het effect van teugel lengte en spanning botste op iets helemaal anders dan wat ze verwacht hadden. Ze kwamen er heel toevallig achter dat paarden die regelmatig op de grond getraind werden via grondwerk, veel rustiger waren dan paarden waarbij dit niet gedaan werd.

Nu hoe hebben ze dit achterhaald?DSC_0831

Ze waren nl. de hartslag van deze paarden aan het meten en door achteraf bevragingen te doen merkten ze dat de hartslag van paarden die regelmatig grondwerk deden, veel  lager lag tijdens het rijden dan de paarden die dit niet deden.

Van deze bevindingen uit concludeerden de wetenschappers dat “Paarden waarmee grondwerk gedaan werd misschien toch meer vertrouwen hebben in hun ruiter”.

Nu er zijn een paar verklaringen voor deze bevindingen:

  1. Paarden die regelmatig aan grondwerk doen zijn meer ontspannen omdat hun trainer ook meer ontspannen is. Het is nl. een theorie dat mensen die meer tijd nemen om hun paarden op de grond te trainen, minder taak georiënteerd zijn en meer inzitten het proces (het waarom en minder met het wat of hoe). Ze zijn daardoor meer ontspannen in het algemeen en brengen deze ontspanning over op hun paard. Zoals jij bent, zo is jouw paard.
  2. Paarden waarmee grondwerk wordt gedaan hebben trainers die zich meer bijscholen i.v.m. het lichaam en de balans van hun paard. Hun paarden bewegen meer in de juiste balans waardoor ze gezonder zijn en zich beter in hun lichaam voelen en daardoor zijn ze meer ontspannen. Fysieke balans is nl. emotionele balans.
  3. Paarden die via grondwerk getraind worden begrijpen de criteria van hun ruiter gewoon beter. Ze hebben de “juiste” oplossing voor een hulp al meester voordat de ruiter in het zadel kruipt. Ze ervaren dus ook het conflict niet meer in het zadel wanneer de ruiter iets vraagt wat zij niet begrijpen want dit begrip is er al. Daardoor zijn ze meer ontspannen omdat rijden nauwelijks nog verwarring bij hun oproept.

Nu toen ik Fresco kocht wist ik heel goed hoe  belangrijk grondwerk was en alles wat hierboven geschreven staat was een evidentie voor mij. Ik die zo bang was om een ongeluk te krijgen.

Daarom verwondert het mij eigenlijk dat dit als zo’n verrassing komt voor wetenschappers maar het is natuurlijk altijd fijn om de wetenschappelijke bevestiging te lezen dat wat we doen enkel positieve invloed heeft op ons paard.

Nu bestaat er bij grondwerk ook wel nog eens wat verwarring.
Er zijn nl. honderdduizenden manieren tegenwoordig om aan grondwerk te doen.
Elke guru, bekende trainer of “paardenfluisteraar” heeft wel zijn methode en het is verwarrend om erachter te komen welke methode nu de beste is en de meest natuurlijke.

Nu ik kan je zeggen (uit ervaring) dat er eigenlijk maar 1 juiste methode is en alles wat je leert in elke strekking (of dit nu Monty Roberts, Parelli, Bitless Riding, Rechtrichten, etc..is) steeds neerkomt op 3 basis oefeningen die elke strekking gebruikt.

En die 3 zijn:

  1. Ontspanning (ook wel gewenning genoemd)
  2. Vaste druk
  3. En Ritmische druk

Al de rest, alle oefeningen ed. is een combinatie van de 3 bovenstaande.

Uiteraard zijn er zoveel combinaties mogelijk dat je hoofd ervan kan beginnen ronddraaien. En daarom vind ik het belangrijk dat je stap per stap leert hoe je deze kan gaan gebruiken.
Ook zie ik in sommige strekkingen dat ze jou proberen te doen lopen voordat je kan stappen. Daarom wordt het zo moeilijk om een oefening juist te doen, dat je gemakkelijk opgeeft of denkt dat het niet werkt.

Daarom zijn mijn cursussen steeds opgebouwd als “stap per stap” cursussen die je het gevoel geven dat je goed bezig bent i.p.v. omgekeerd.


Wendy Joris
Wendy Joris

Al meer dan 30j gepassionneerd door paarden en mensen richtte Wendy Joris Mirror Horses VZW op in 2008 met als doel om zoveel mogelijk mensen en paarden hun leven te verbeteren zodat zij dan weer anderen hun leven positief kunnen beïnvloeden. Want zij gelooft in het "ripple" effect en dat iedereen zijn bijdrage levert in het verbeteren van de paardenwereld!

Laat hier van jou horen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.