Als je al even met paarden bezig bent, dan weet je wellicht dat het zo veel meer is dan een sport.
Met paarden omgaan en rijden is een constante leerschool, en het meest leer je over jezelf.emotioneel sterk blijven voor jouw paard

Diegenen die het meest bereiken met paarden, of dit nu in wedstrijden of recreatief is, zijn diegenen die constant aan hun emotionele fitnes werken.
Want hoe je denkt is vaak belangrijker dan wat je doet. Zo moedig ik steeds mijn studenten aan om niet altijd de regeltjes op te volgen, maar ook te voelen, hun buikgevoel te volgen.
Je kan technisch heel erg sterk zijn, maar dat maakt je nog geen goede leider of goede ruiter zelfs.
Want vaker dan niet zijn onze paarden onze regeltjes al gewoon, en weten ze heel goed op voorhand wat we gaan vragen of doen, het is dus belangrijk om af en toe eens verrassend uit de hoek te komen, zodat jouw paard ook reageert op wat jij vraagt en niet enkel uit gewoonte.

Bij mensen heb je dit ook, en in mensentaal heet dit actief luisteren. Zo kan je bv. horen wat iemand zegt, maar dat wil nog niet zeggen dat je “echt” luistert. Actief luisteren betekent dan ook dat je luistert en inspeelt op wat er gezegd wordt, dat je bevestigd wat jij denkt begrepen te hebben en dat je de juiste vragen stelt om een vlotte en constructieve conversatie te hebben.
Dit wil echter ook zeggen, dat de uitkomst van het gesprek misschien niet de uitkomst is die jij voor ogen had.

Zo is het ook met paarden, je kan iets vragen aan jouw paard, maar als hij het niet doet, moet je een nieuwe vraag stellen, of de vraag op een andere manier stellen.
Het klinkt misschien wat abstract, want je kan natuurlijk niet praten met jouw paard, maar je kan wel op andere manieren vragen stellen.
Want vaak stellen we geen vraag, we dwingen ons paard om iets te doen, en als hij het niet doet, gaan we (bij wijze van spreken) wat luider roepen. We geven hem niet vaak de kans om met zijn eigen antwoord te komen en hierop verder te gaan.
Om het even concreet te maken, als we een paard vragen naar links te gaan, en hij gaat naar rechts, gaan we dit vaak opnemen als een belediging, een gebrek aan respect zelfs. Dus gaan we hem dwingen om toch naar links te gaan. In plaats daarvan, probeer eens om jouw paard naar rechts te laten gaan, moedig hem aan,  en vraag hem iets meer naar rechts, zodat je uiteindelijk toch naar links gaat. Zo laat je jouw paard in zijn eer, heb je geluisterd, maar toch uiteindelijk jouw richting gevolgd.

Denk dus niet meteen aan jouw doel op dat moment, maar eerder op lange termijn. Zo krijg je een betere relatie waardoor jouw paard uiteindelijk alles voor jou zal doen, omdat er geen gevecht ontstaat en hij zich begrepen voelt.

Het zit hem dus eigenlijk allemaal tussen jouw 2 oren, hoe sterker jij emotioneel staat, t.o.v. jouw paard, hoe minder er sprake is van een gevecht, en hoe meer er sprake is van een samenwerking, een relatie.

Go with the flow….


Wendy Joris
Wendy Joris

Al meer dan 30j gepassionneerd door paarden en mensen richtte Wendy Joris Mirror Horses VZW op in 2008 met als doel om zoveel mogelijk mensen en paarden hun leven te verbeteren zodat zij dan weer anderen hun leven positief kunnen beïnvloeden. Want zij gelooft in het "ripple" effect en dat iedereen zijn bijdrage levert in het verbeteren van de paardenwereld!

Laat hier van jou horen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.