Ik zit hier met een serieuze snotvalling, met een warme koffie en een deken rond mij te schrijven omdat ik toch nog even wou vertellen over de voorbije dagen bij het paardenasiel, Horse Spirit Rescue.

Zaterdag ben ik meegegaan op controle omdat er een klacht was binnengekomen van paardenverwaarlozing. Veel kan ik er nog niet over vertellen omdat de persoon in kwestie altijd een kans krijgt om de dingen recht te zetten en binnen een bepaald termijn iets te doen aan het probleem. Is dit niet het geval dan mogen we de paarden in beslag nemen en alle materiaal vrijgeven, zoals foto’s video’s, enz…

Het enige dat ik kan zeggen, is dat de klacht gegrond was, ze hadden veel te lange hoeven en het waren een heleboel paardjes die duidelijk enkel werden gekweekt voor de verkoop.
En volgens mij zijn het gewoon teveel paarden om verzorgd te worden door 1 persoon die waarschijnlijk nog een andere job heeft gedurende de week. We zullen binnen 2 weken meer weten….

Maar in ieder geval heb ik, zoals beloofd, dinsdag met Asterix en Spirit gespeeld ondanks mijn snotneus en toch wel wat wankelende benen.
Asterix was blijkbaar ook met het verkeerde been uit bed gestapt want hij was niet zo gevoelig meer als de eerste keer.
Ik heb dus een paar keer mogen aandringen om zijn achterhand en voorhand te verzetten. Ook tijdens het rijden ging het niet zo vlotjes en merkte ik echt een serieuze weerstand bij het sturen.
Het lijkt wel of hij zich helemaal in zichzelf keert wanneer ik iets vraag, want het gaat hier zeker niet om zelfzekerheid, eerder een diepgewortelde onzekerheid of misschien zelfs een trauma. Met het nodige geduld (achteraf merkte ik dat ik heel de voormiddag was bezig geweest), kwam er wel wat verandering.

Na onze sessie was ik heel tevreden, want hij was al heel wat lichter en reageerde ook sneller. Er is wel nog wat werk aan de winkel.

Ik heb een video gemaakt, die ik later zal bijvoegen, wanneer ik terug wat gezonder ben 🙂

Met Spirit was het spelen heel erg leuk. Spirit is daarentegen enorm zelfzeker, opdringerig en dominant. Met hem moest ik heel kordaat zijn, want hij kwam regelmatig in mijn persoonlijke ruimte (te dicht dus), hij probeerde een paar maal te bijten en deed zijn best om mij omver te lopen. Ik hield hem dus op veilige afstand en na een paar minuten werd het heel erg plezant!

Hij lijkt wel een hengst, de manier waarop hij reageert en loopt, maar dat is hij dus niet meer.

Op een bepaald moment, toen ik hem op een cirkel vroeg, begon hij aan mest te ruiken, en dit laat ik dus niet gebeuren, want dat is een teken van dominantie. Eerst vroeg ik hem vriendelijk om vooruit te gaan, maar toen hij terug voorbij die plek kwam, deed hij het weer.
Dus heb ik hem even speels met het uiteinde van het touw onder zijn buik geraakt. Toen kwam dus het duiveltje naar buiten, hij bokte en ging er op een heel dominante manier vandoor, in rengalop. Omdat ik het zag aankomen, had ik het touw goed vast en een paar maal liep hij tegen het einde van het touw aan. Ik speelde mee, en vroeg hem nog sneller te gaan.
Al snel werd hij wat rustiger maar hij bleef mooi ronddraven. Duidelijk een jongen die graag beweegt.

Na deze speelsessie ben ik zeker dat hij wellicht graag speelt met dingen, zoals een bal of dingen die hij in zijn mond kan pakken. Je moet hem ook zeker mentaal bezig houden, want hij is snel verveeld en dan gaat hij kattekwaad uitsteken.
Achteraf hoorde ik dat hij ’s nachts de stal in moet omdat hij gewoon steeds ontsnapt. En niemand weet hoe, want er staat overal elekriciteit op de draden en er is nooit een draad stuk. Hij ging ook nooit echt weg, hij ging gewoon van de ene wei in de andere staan om een bezoekje te brengen bij de andere paarden. Maar ’s nachts wil je dat natuurlijk niet laten gebeuren, hij zou wel eens het straat op kunnen geraken, uit nieuwsgierigheid.
Toen ik dit hoorde, kreeg ik een grijns op mijn gezicht, dat zie ik hem echt wel doen….Zo’n beetje van…ik doe toch niets verkeed? Ik ga gewoon op bezoek bij mijn vrienden?

Spijtig genoeg was de batterij van mijn video camera leeg na de sessie met Asterix, en heb ik Spirit zijn indrukwekkende speelsessie niet kunnen filmen.
Lejse geleerd dus: volgende keer de lader van de camera meenemen 😉

Maar ik heb wel in de namiddag, toen ik voorbij mijn 2 schatjes kwam, Dream Boy en Apache (de 2jarige hengsten die ik graag wil adopteren) , met mijn gsm hun spel kunnen filmen in de wei. Dit zijn nu eens 2 groene blaadjes en je kan hier heel duidelijk zien hoe paarden in de natuur met elkaar spelen:

 


Wendy Joris
Wendy Joris

Al meer dan 30j gepassionneerd door paarden en mensen richtte Wendy Joris Mirror Horses VZW op in 2008 met als doel om zoveel mogelijk mensen en paarden hun leven te verbeteren zodat zij dan weer anderen hun leven positief kunnen beïnvloeden. Want zij gelooft in het "ripple" effect en dat iedereen zijn bijdrage levert in het verbeteren van de paardenwereld!

Laat hier van jou horen!

  4 replies to "Dagje op het paardenasiel en 2 spelende hengsten"

  • Wendy Joris

   Wel Carry, dat doet mij echt plezier om te lezen!
   Ik snap je helemaal, het doet soms zo erg veel pijn om zulke paarden te zien, en vaak worden ze nooit meer helemaal de oude. Maar ik troost mij met de gedachte dat ze ten minste nog dit mooie leven kunnen genieten met iemand die hun begrijpt en moeite doet om op hun manier te communiceren, eerder dan enkel dwang en intimidatie te gebruiken.
   Ik ben zeker dat jouw Tinker jou, nu nog altijd, eeuwig dankbaar is.
   Hartelijke groet,
   Wendy

  • C.Suijkerbuijk

   Dank je voor je uitgebreide antwoord….
   Mijn paard (tinkertje in september overleden) was heel erg getraumatiseerd,ik heb hem 10 jaar gehad en al heb ik gezegd NOOIT geen paard meer met een trauma of iets in dien aard toch word ik ernaar toe getrokken ;).
   Ik vind het daarom erg mooi om te lezen hoe je bezig bent.
   En vooral welke lichaamstaal(hoe klein ook) het paard aangeeft en op welke manier daarop te reageren.
   Hoop nog veel van je te lezen
   Carry

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.