Heb je soms het gevoel dat je bij het rijden maar elke keer hetzelfde doet met jouw paard en dat zowel jij als jouw paard het een beetje beu zijn?
Heb je totaal geen inspiratie meer om nieuwe oefeningen te vinden met hetzelfde materiaal?

Wel dan is hier alvast een hoopje nieuwe inspiratie voor jou…

Hier zijn 7 oefeningen die je kan doen met jouw paard met enkel 4 palen!

Het beste aan deze oefeningen is dat je maar 1 keer de palen moet leggen en dan kan opstappen en alle oefeningen al rijdend doen zonder iets te veranderen! Ideaal dus als je alleen rijd en ook ideaal als je niet veel materiaal hebt.

Normaal leg je de palen zo dat het uiteinde op de lijn van de 20m cirkel komt en je dus mooi een 20m cirkel rond de palen kan rijden. Maar je kan de diameter aanpassen al naargelang de grootte van jouw piste of de training van jouw paard.
Leg de palen op 3,6,9 en 12u (als je de wijzers van de klok volgt) zoals je hieronder kan zien.

Poles-circle1 Oefening 1:

Rijd een cirkel rond de buitenkant van de palen. Dit kan in stap, draf of galop en op beide handen. Zoals bij alle oefeningen, probeer ervoor te zorgen dat jouw paard een consistente buiging heeft door zijn lichaam en probeer niet teveel aan de binnen teugel te komen. Meer gevorderde paarden kunnen ook een cirkel rond de binnenkant van de palen rijden.

 

Poles-circle-2Oefening 2:

Rijd zoals in de vorige oefening rond de buitenkant van de palen maar deze keer, wanneer je een paal voorbij komt, rij je ook een kleine cirkel rond deze paal. Die kunnen vrij breed beginnen maar kleiner worden naarmate jouw paard opwarmt. Nogmaals let op de consistente buiging van jouw paard, zorg dat zijn schouder niet naar buiten valt bij de kleinere cirkels en voorkom teveel gebruik van jouw binnen teugel. Deze oefening doe je in beide richtingen en kan je doen in stap, draf en galop voor gevorderde paarden.

 

Poles-cloverleafOefening 3:

Rijd een klavertje vier patroon met de focus op jouw paard absoluut recht houden tijdens de rechte stukken, dan met een correcte buiging bij de ronde stukken. Probeer je ervan te verzekeren dat elke buiging (elk klavertje) even groot en rond is en dat je controle hebt over de achterhand wanneer je terug op de rechte lijn komt. Deze oefening is vrij moeilijk om correct te rijden en niet geschikt om in galop te doen. Rijd deze ook steeds in beide richtingen (veranderen van hand).

 

Poles-figure-8Oefening 4:

De 8 figuur met een verandering van hand in het midden. Rijd deze in galop en maak elke lus even groot aan beide kanten. Afhankelijk van het niveau van jouw paard verander je van hand in het midden door naar draf of stap over te gaan, of door een vliegende galopswissel.  Welke je ook gebruikt, zorg ervoor dat de verandering mooi in het midden gebeurt en dat jouw paard mooi recht blijft tijden de verandering van hand. Doe deze ook weer in beide richtingen.
Ben je nog niet klaar voor galop, doe deze oefening dan in stap en draf. Doe de lussen in stap en wanneer je in het midden komt, vertrek je in draf, dan weer naar stap, etc…

Poles-changesOefening 5:

Deze oefening is ideaal om vliegende galopswissels aan te leren door over de palen van galop te wisselen. Terwijl het paard over de paal gaat, leun jouw nieuwe binnenbeen aan, leg je nieuwe buitenbeen achterwaarts, buig zijn nek en hoofd lichtjes naar de nieuwe richting en kijk naar de richting waar je naartoe wil. Hopelijk zal het paard de paal gebruiken om een mooie verandering van galop te doen en met zijn nieuwe been aan de andere kant terecht komen. Dit is enkel een goede oefening voor meer gevorderde paarden die reeds buigbaar zijn in galop.
Is dit bij jou niet zo, doe het dan allemaal in stap of draf, het blijft een goede buigoefening.

Poles-2Oefening 6:

Rijd een grote ovaal (met mooie afgeronde uiteindes niet zoals op de tekening) waarbij je 2 van de palen gebruikt. Je kan dit in stap, draf of galop rijden in beide richtingen.
Zorg ervoor dat je recht over de palen gaat en dat je jouw halve cirkels mooi afrond, ook weer lettend op de schouders, dat die niet naar buiten vallen. Om deze oefening nog uitdagender te maken kan je jouw paard ook vragen om vlak voor of vlak na elke paal te blijven staan om dan terug te vertrekken.

 

Poles-finalOefening 7:

Rijd de cirkel, deze keer over alle 4 palen. Dit ziet er misschien eenvoudig uit maar is heel bedrieglijk om correct te doen. Zoals voorheen moet je constant de schouders en de achterhand van jouw paard in het oog houden (niet naar buiten of binnen vallen) en je zal merken dat de palen er veel sneller zijn dan je denkt. Er zijn over het algemeen 3 a 4 galoppassen tussen elke paal afhankelijk van de grootte van het paard en de cirkel. Probeer de paal exact in het midden over te steken en probeer evenveel galoppassen te hebben tussen elke paal. Luidop tellen helpt!

 

 

Bron: http://e-venting.co.uk/2014/01/4-poles-7-exercises/


Wendy Joris
Wendy Joris

Al meer dan 30j gepassionneerd door paarden en mensen richtte Wendy Joris Mirror Horses VZW op in 2008 met als doel om zoveel mogelijk mensen en paarden hun leven te verbeteren zodat zij dan weer anderen hun leven positief kunnen beïnvloeden. Want zij gelooft in het "ripple" effect en dat iedereen zijn bijdrage levert in het verbeteren van de paardenwereld!

Laat hier van jou horen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.