Vaak lees ik op Fora en in FB groepen de vraag: Hoe kan ik beter doorzitten tijdens het draven?
Draf is geen gemakkelijke gang om in door te zitten en al naargelang jouw paard, kan het soms zelfs heel erg moeilijk zijn. 195969_1744014372400_5906825_n
Toch kan ik jou 1 enkele eenvoudige (en compleet nieuwe) tip geven die je kan toepassen om beter te leren doorzitten.

Ik herinner mij een lerares in de manege vroeger heel goed. Vraag mij niet om haar gezicht te beschrijven want dat weet ik niet meer of zelfs haar naam te noemen maar wat ze zei is altijd blijven hangen!
Ze bleef nl. altijd hetzelfde herhalen, elke les, les na les, tot vervelens toe en dat was: Zit Wendy, Zit!

Nu het spreekt voor zich dat ik met die informatie weinig was, ik zat nl. al. Het enige probleem was dat ik af en toe omhoog vloog ;-).
Voor mij is het dan ook logisch dat als ik iets uitleg en het les na les absoluut niets veranderd, ik misschien best mijn aanpak verander als lerares om het gemakkelijker te maken voor de student 😉

Dus hierbij ga ik je veel meer geven dan enkel Zit!

Stap nr. 1: Isoleer om dan daarna terug te gaan combineren

Zorg ervoor dat je kan oefenen zonder je zorgen te moeten maken over de teugels. Laat bv. iemand anders jouw paard op een cirkel houden zodat jij enkel kan focussen op jouw zit.
Heb je echt niemand die dit kan doen? Maak dan een round pen (een ronde cirkel) eventueel met wat plastieken weidepaaltjes en draad en rij met losse teugels, zodat jouw paard niet echt veel en ver kan afwijken van het pad en hij ook rustiger blijft. Een paard op een cirkel gaat eerder de neiging hebben om rustiger te gaan draven dan sneller.

Stap nr. 2: Zoek jouw balans punt

Er is een punt tussen jouw zitbeenderen en kruis ligt dat het balans punt heet. Wanneer je het vind voel je het omdat je niet meer uit het zadel komt en jouw benen licht omhoog kunnen zonder dat je jouw evenwicht verliest.
Vaak in het begin ga je het heel even vinden en ben je het daarna weer kwijt. Dit is niet erg, hoe langer je oefent, hoe vaker en langer je het zal kunnen vasthouden.

Stap nr. 3: Anker jezelf in het zadel

Een  heel doeltreffende manier om goed mee te kunnen draven en jouw balanspunt te vinden is jezelf ankeren in het zadel. Dit doe je door jouw beide handen op de schoft van jouw paard te leggen en te duwen.
Nu jouw gewicht hoort niet op de schoft van jouw paard te liggen, je duwt jezelf eigenlijk naar achter.
Zo duw je jezelf (vooral jouw bekken) naar achter, waardoor je heel stevig in het zadel zit. In het begin ziet dit er een beetje raar uit omdat je wat voorovergebogen zit maar op termijn kan je dit ook verkrijgen zonder te duwen op de schoft en terwijl je rechter zit.
Nu doe je dit om het balans punt te kunnen vinden.
Dit ankeren doe je ook wanneer jouw paard veel te snel begint te gaan en je het gevoel hebt uit het zadel gegooid te worden. Het helpt je om terug jouw balans te vinden.

Stap nr.4: Oefenen

Oefen dit zo vaak en zoveel je kan. Dit is echt een kwestie van hoe langer je het doet, hoe beter en gemakkelijker je jouw balanspunt vind en uiteindelijk ga je er bijna altijd op zitten.

Al deze oefeningen kan je trouwens al oefenen zonder paard ook, door bv. om een grote blauwe ton te gaan zitten of een dikke afgesneden boomstam.

Veel succes met het doorzitten en laat mij zeker weten hoe het gegaan is!

Doe mee met het GRATIS 7 stappenplan naar Paardrijden zonder Angst

Leer hoe jij en jouw paard beter kunnen omgaan met emoties zodat deze jullie relatie niet langer in de weg staat!

privacy Jouw informatie is 100% veilig bij ons en wij spammen niet.

 


Wendy Joris
Wendy Joris

Al meer dan 30j gepassionneerd door paarden en mensen richtte Wendy Joris Mirror Horses VZW op in 2008 met als doel om zoveel mogelijk mensen en paarden hun leven te verbeteren zodat zij dan weer anderen hun leven positief kunnen beïnvloeden. Want zij gelooft in het "ripple" effect en dat iedereen zijn bijdrage levert in het verbeteren van de paardenwereld!

Laat hier van jou horen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.