Ontmoet Bange Bertie

Wie ben jeFrightened Woman

Als paardeneigenaar, of verzorger ben je recreatief bezig en je wil een uitzonderlijke band met jouw paard maar de realiteit ligt vaak anders.
Je doet jouw uiterste best om hem/haar rustig te houden maar er lijkt altijd wel iets te zijn waardoor je schrikt.
Hij/zij schrikt van iets of doet iets onverwachts en jij voelt de adrenaline door jouw lijf razen.
Jouw paard merkt jouw angst op en hij/zij reageert hier op waardoor je nog banger wordt.
Je hebt het gevoel in een vicieuze cirkel te zitten. Je weet niet hoe je hieruit moet.
Je wil graag van die angst af zodat je vooruit kan gaan en leuke dingen gaan doen vol zelfvertrouwen. Maar je weet niet hoe je hieraan moet beginnen.
Natural Horsemanship is jou misschien al bekend, je vind het fantastisch wat mensen met hun paard kunnen. Maar als jij hiernaar kijkt denk je: Hoe kunnen wij dit ooit doen als ik niet eens zonder bibberen op zijn rug kan zitten?

Je bent slim, gemotiveerd, gepassioneerd, je hebt een open geest, je wil steeds beter worden in jouw omgang met paarden en het wordt zowat tijd dat je die harmonie tussen jou en jouw paard goed krijgt!
Maar je wilt het op een veilige manier kunnen doen.
Je wil vooral ongelukken vermijden en meer zekerheid krijgen op en rond jouw paard zodat je ervan kan beginnen genieten.

Wat jouw problemen neigen te zijn

Je bent gek van jouw paard en toen je hem kocht zag je in jouw dromen hoe jullie beiden harmonieus en angstvrij door de bossen of over het strand galopperen en zelfs over hindernissen sprongen.
Je ging er toen van uit dat je even zelfzeker ging zijn dan je vroeger was als kind.

Maar momenteel, kan jij je niet voorstellen om gewoon al te galopperen in een binnenpiste, laat staan buiten!
Het idee alleen al om te galopperen, geeft je een misselijkmakend gevoel in de maag, jouw hartslag klopt in jouw keel, jouw benen beginnen oncontroleerbaar te bibberen en je hebt moeite om rustig in en uit te ademen.
Elke keer je wat moediger word en iets gaat doen waar je eigenlijk bang van was, gebeurt er wel iets waardoor je weer even bang word als ervoor. Misschien zelfs nog banger.
Daarbovenop reageert jouw paard soms ook onvoorspelbaar en dat helpt natuurlijk niet om dat zelfvertrouwen op te bouwen!
Kortom je hebt het gevoel geen enkele controle te hebben en dat maakt je terecht bang.
Je merkt dat je bepaalde dingen niet meer doet met jouw paard, of vermijd. En het rijden begin je ook hoe langer hoe meer uit te stellen.
Je vind altijd wel een excuus, het is te koud, het regent, ik kan niet want….
Dit alles creëert heel wat extra stress in jouw leven en het zou niet de eerste keer zijn dat je ’s avonds na een vermoeiende dag en een bezoekje aan jouw paard in tranen uitbarst omdat je het even allemaal niet meer ziet zitten.
Zal je ooit nog kunnen rijden zonder bang te zijn?

Het enige dat je weet is dat je niet kan blijven doen wat je nu doet want dat werkt niet. Als je echt eerlijk bent met jezelf, twijfel je soms aan jezelf en vraag jij je af of je misschien niet beter jouw paardendroom opgeeft.

 

Wat je het meeste nodig hebt op dit moment

Jouw eerste focus zou nu moeten liggen op het accepteren dat je hulp nodig hebt! Je moet in eerst instantie op zoek naar iemand met ervaring die reeds de weg naar paardrijden zonder angst heeft afgelegd voor jou.
Daarna moet je jezelf en jouw angsten beter gaan begrijpen zodat de angst jou niet meer zo erg “in zijn grip” heeft als nu.

Maar naast jouw angsten moet je jezelf ook gaan verdiepen in het paard zijn wezen. Het gaat allemaal om jezelf in zijn hoeven te zetten en de dingen vanuit zijn standpunt te zien voordat je hem iets gaat vragen. Tegelijk is het belangrijk om te werken jullie communicatie en het lezen van de lichaamstaal van JOUW paard, want elk paard is anders en er zijn verschillende karakters die verschillende strategieën vragen.
Jouw paard beter begrijpen en beter met hem communiceren zou jouw prioriteit nr.1 moeten zijn.
Daarnaast heb je ook werktuigen nodig die ervoor zorgen dat je vooruitgang blijft boeken en niet bij de volgende angstaanjagende ervaring weer vast komt te zitten.

 

Het Mirror Horses programma waarin jij vooruit zal springen is

De Workshop Paardrijden zonder Angst