Ik kijk graag naar het positieve en wat je anders kan doen om zelfzekerder te worden te paard maar ik vind het ook belangrijk om te gaan kijken naar de valkuilen waar je misschien onbewust iedere keer weer invalt.

De reden waarom ik deze vandaag deel is opdat je bewust wordt van de valkuilen die je waarschijnlijk tegenhouden om verder te geraken. En uiteraard ben ik zelf vroeger in deze valkuilen terecht geraakt en net daarom ken ik ze heel goed.
Slaag ze op in jouw geheugen en merk iedere keer op wanneer je neigt om erin te vallen, zodat je het daarna weer anders kan gaan doen.

1. Op een paard stappen met knikkende knieën
Ja, jouw paard voelt dat je bang bent maar nog meer voelt hij dat jouw spieren gespannen zijn en wanneer jouw knieën knikken, raast de adrenaline nog door jouw lichaam en spannen jouw spieren op. En gespannen benen geeft jouw paard het signaal: “Vooruit” en dat wil je op dat moment net niet. Wacht dus totdat de ergste adrenaline voorbij is, adem een paar keer heel diep in en uit en stap pas op, als je terug rustig bent. Zo zet je het op voor succes. Eenmaal je opgestapt bent en je voelt nog wat adrenaline, blijf desnoods 10 minuten gewoon op jouw paard zitten totdat je helemaal kan ontspannen. Laat niemand jou dwingen om meteen vooruit te gaan, neem jouw tijd. Hoe vaker je dit doet, hoe beter het zal voelen.

2. De schuld geven aan iemand anders of jouw paard.
Niemand (ook jouw paard niet) is schuldig aan jouw angst en zelfs al heeft jouw instructeur in jouw ogen iets verkeerd gedaan, of heeft iemand jou iets laten doen dat geleid heeft tot jouw angst, zij wisten op dat moment niet beter en die schuld geven helpt je niet vooruit.
Integendeel, het zorgt ervoor dat je vast komt te zitten.
Zelfs al heeft jouw paard jou eraf gegooid of heb je het gevoel dat hij/zij stout is, jouw paard doet wat hij doet. Zijn enige redenering is/was: wat kan ik doen om de druk weg te krijgen en soms vinden paarden die oplossing door je van hun rug te krijgen.
Hij is een paard (geen mens) en had zeker niet de bedoeling om jou pijn te doen. Paarden denken niet op die manier.
In plaats van schuld te geven, denk na over wat je vanaf nu anders kan doen, wie anders jou kan helpen.
Zo blijf je hoopvol en is jouw focus op vooruitgang gericht i.p.v. in het verleden te blijven hangen.Wie altijd in zijn achteruitkijkspiegel blijft kijken, zal uiteindelijk ergens tegen te rijden.

3.Te snel gaan.
Deze valkuil zie ik regelmatig met spijtig genoeg catastrofale gevolgen. Mensen willen snel snel hun angst overwinnen en springen bij wijze van spreken meteen van een 20m hoge rots, hopend dat de angst wel weg zal ebben.
Ze gaan meteen opstijgen, stappen, draven en galopperen of gaan op buitenrit zonder hun angst aan te pakken. Zo werkt het spijtig genoeg niet en op zo’n moment is de kans enorm groot dat je een nieuwe schrik pakt.
Zo hoeft jouw paard maar 1 keer te schrikken of te snel te gaan en daar gaat jouw hernieuwde zelfvertrouwen weer, doorgespoeld door het toilet. Zet het dus op voor succes. Bouw jouw zelfvertrouwen stap per stap op samen met jouw paard.

 4. Oneindig lang grondwerk blijven doen.
In tegenstelling met de vorige valkuil kan je ook te traag gaan en heel lang op dezelfde plek blijven hangen zonder vooruitgang te boeken.
Want hoewel grondwerk heel erg goed is voor jou en jouw paard, is het niet de bedoeling om voor de rest van jouw leven grondwerk te blijven doen, tenzij je fysiek niet anders kan, zelfs al denk je dat je dat prima zou vinden.
Ik dacht nl. ook zo, het was de angst die aan het spreken was, gezellig en veilig in die comfortzone blijven zitten voor de rest van mijn leven leek mij toen heel aangenaam en gemakkelijk.
Maar als ik die gedachte dichterbij ging bekijken merkte ik dat die passie en drang om terug te rijden wel heel groot was. Ga dus een stapje verder, het hoeft geen grote stap te zijn. Gewoon over jouw paard hangen kan al een grote stap voorwaarts zijn.

5. Op een “niet rustig” paard rijden of een paard dat je niet kent
Als je bang bent is het jouw verantwoordelijkheid om jouw zelfzekerheid te beschermen als een mama beer. Want jouw zelfvertrouwen is heilig en daar wil je, in het begin althans, enkel positieve ervaringen aan voeden. Op een paard rijden dat je niet 100% vertrouwt, hoort hier niet bij. Dit doe je pas op het moment dat jouw zelfvertrouwen groot genoeg is om een iets moeilijker paard bij de mix te voegen.
Als het over jouw eigen paard gaat, raad ik aan om je te laten helpen door een instructeur totdat je zeker bent dat jouw paard echt betrouwbaar is voordat je het gaat proberen.

Om te weten te komen of een paard klaar is om bereden te worden gebruik ik specifieke oefeningen op de grond. En met “klaar” wil ik zeggen, dat het paard ontspannen is en zacht reageert op hulpen zonder er vandoor te gaan. Wil je deze oefeningen ook leren? Je leert ze in de online cursus “SuperPaard op de Grond”

Heb je nog vragen of heb je een positieve ervaring? Deel ze hieronder.
Vond je dit artikel nuttig? Deel het dan gerust met jouw vrienden.

SuperPaard op de Grond!

Wil je meer leren? De cursus SuperPaard op de Grond leert jou alles wat je nodig hebt aan grondwerk om een rustig, voorbereid en respectvol paard in het zadel te hebben.

Begin vandaag

Wendy Joris
Wendy Joris

Al meer dan 30j gepassionneerd door paarden en mensen richtte Wendy Joris Mirror Horses VZW op in 2008 met als doel om zoveel mogelijk mensen en paarden hun leven te verbeteren zodat zij dan weer anderen hun leven positief kunnen beïnvloeden. Want zij gelooft in het "ripple" effect en dat iedereen zijn bijdrage levert in het verbeteren van de paardenwereld!

Laat hier van jou horen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.